«Χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ η Ηλεία, νέος ισχυρός σεισμός

Νέα σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 00:27 οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου στην Ηλεία. Επιφυλακτικός για τον σεισμό στο Κατάκολο Ηλείας εμφανίζεται καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας, στον νομό Ηλείας -ή 217 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας- αναφέρει ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Πρόκειται για την τρίτη σεισμική δόνηση μέσα σε λίγες ώρες στην περιοχή.

Το απόγευμα (17:31) είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ ενώ σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας.

Eυθύμης Σώκος: Δεν ξέρουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός στην Ηλεία

Επιφυλακτικός για τον σεισμό στο Κατάκολο Ηλείας εμφανίζεται καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε, χθες το βράδυ στις 20:00, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου στην Ηλεία, ήταν ο κύριος σεισμός», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος.

Όπως εξήγησε, «πρέπει να δούμε κάποια πράγματα, δηλαδή να δούμε τον μηχανισμό του σεισμού αυτού, να δούμε πως θα εξελιχθεί η ακολουθία και για αυτό είναι σχετικά νωρίς να πούμε οτιδήποτε».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «φαίνεται ότι υπάρχει μία σεισμική διέγερση και μία σεισμική ακολουθία με μικρά σχετικά μεγέθη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την Δυτική Ελλάδα, δηλαδή την περιοχή της χώρας μας με τους περισσότερους σεισμούς». Όσον αφορά στις υπόκωφες βοές που ακούν οι κάτοικοι, κυρίως της δυτικής Ηλείας, ο Ευθύμιος Σώκος εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτές οι βοές είναι μικροί σεισμοί που γίνονται και οι κάτοικοι ακούν ουσιαστικά τα σεισμικά κύματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «όταν είσαι κοντά στη σεισμική εστία, όπως είναι οι κάτοικοι του Πύργου, του Κατάκολου, της Αμαλιάδας και των γειτονικών κοινοτήτων, δεν αισθάνεσαι τον σεισμό, αλλά ακούς τα σεισμικά κύματα, διότι τα σεισμικά κύματα έχουν ακριβώς αυτή την ιδιότητα, για αυτό και δεν είναι κάτι περίεργο».

πηγές: neaselida.gr / thetoc.gr