Υγεία: Ανανάς – 4 πειστικοί λόγοι να τον εντάξουμε στη διατροφή μας

Ο ανανάς είναι ένα πολύ εύγευστο τροπικό φρούτο το οποίο δεν διακρίνεται μόνο για την υπέροχη γεύση και το έντονο χρώμα του, αλλά είναι εφοδιασμένο με θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και ένζυμα που του χαρίζουν αντιοξειδωτική δράση. Ο ανανάς και τα συστατικά του έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη στην υγεία που το κάνουν να αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
4 πειστικοί λόγοι να τον εντάξουμε στη διατροφή μας
Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά

Τα 100 γραμμάρια ανανά περιέχουν 50 θερμίδες, 0,5 γραμμάρια πρωτεϊνών, 13 γραμμάρια υδατανθράκων, 48 mg βιταμίνης C, 18 mg φυλλικού οξέος, 13 mg ασβεστίου, 12 mg μαγνησίου, 109 mg καλίου και 0,9 mg μαγγανίου ενώ είναι πολύ πλούσια πηγή σε βιταμίνη C. Μάλιστα προσφέρει αρκετά μεγαλύτερα ποσοστά βιταμίνης C, περισσότερα ακόμη και από το πορτοκάλι.

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Ο ανανάς προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτική δράση λόγω των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση και τη φθορά.

Διευκολύνει την πέψη

Ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρoμελίνη και το οποίο διευκολύνει τη διάσπαση των πρωτεϊνούχων τροφών. Έτσι, μειώνει τη δυσπεψία και το φούσκωμα μετά από το γεύμα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ένζυμο αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο σε άτομα που εμφανίζουν ανεπάρκεια στο πάγκρεας, μία πάθηση κατά την οποία το σημαντικό αυτό όργανο δεν μπορεί να παράγει από μόνο του τα κατάλληλα ένζυμα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Επιταχύνει την ανάρρωση μετά από το χειρουργείο

Η βρομελίνη στον ανανά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, το οίδημα, τους μώλωπες και τον πόνο που εμφανίζονται μετά τη χειρουργική επέμβαση ενώ επίσης βοηθά στην αποκατάσταση. Ο ανανάς ήταν μέρος της παραδοσιακής ιατρικής πρακτικής για αιώνες. Η μεγάλη ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων που προσφέρει μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αναστείλει τη φλεγμονή.

Σε μια έρευνα που διήρκεσε 9 εβδομάδες 98 υγιή παιδιά κατανάλωναν είτε λίγο ανανά, είτε πολύ, είτε καθόλου σε καθημερινή βάση. Εκείνα που κατανάλωναν ανανά παρουσίαζαν σημαντικά λιγότερο κίνδυνο μόλυνσης από ιούς και βακτήρια. Εκείνα μάλιστα που έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες είχε σχεδόν τέσσερις φορές ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

πηγή: enallaktikidrasi.com