Διαφημιστείτε εδώ

Υπόγεια επέκταση του Μουσείου, σύνδεση με το Ακροπόλ και “συνομιλία” με το Πολυτεχνείο

Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη με Μενδώνη για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με την προοπτική ενοποίησης του με το ΕΜΠ, στο οποίο θα παραμείνει η Αρχιτεκτονική.

Η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με την προοπτική ενοποίησης του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήταν τα δύο θέματα της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού το συντονισμό και για τα δύο αυτά εμβληματικά έργα.

Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτηρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμισθούν οι χρήσεις γης.

“Με τον τρόπο αυτό ο συγκεκριμένο χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης όχι μόνον για τους Αθηναίους, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά τo Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κρίθηκε αναγκαία η υπόγεια επέκτασή του, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι χώροι για την προβολή των πολύτιμων συλλογών του που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Μέσω της υπογειοποίησης το Μουσείο θα διασυνδεθεί με τις υποδομές και του Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο Πολυτεχνείο και να «συνομιλεί» με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς παράγει Πολιτισμό, αναφέρει το Μαξίμου.

Σημειωτέον εξάλλου ότι το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ αποτελεί κληροδότημα με όρο να χρησιμοποιείται για ακαδημαϊκούς σκοπούς, επομένως η Αρχιτεκτονική πρέπει να παραμείνει στο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια του briefing είχε επιβεβαιώσει ότι η Αρχιτεκτονική Σχολή θα παραμείνει στο χώρο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκεί που ήταν μέχρι και σήμερα, και είχε ανακοινώσει ότι έχουν υπάρξει τηλεφωνικές επικοινωνίες, για αυτό, με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη με την Πρυτανεία.

Οι πόροι για τις σχετικές μελέτες, όπως σημείωσε και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

πηγή: Βίκυ Σαμαρά / news247.gr

Exit mobile version