Υπόθεση Μπεν Νίνταμ: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις από την πολύχρονη και ενδελεχή έρευνα

Αγγλία: Το «Τούνελ» στην καρδιά της απόρρητης έρευνας…

Η πολύχρονη και ενδελεχής έρευνα των Βρετανών αξιωματούχων στην υπόθεση του Μπεν Νίνταμ μετά το 2016 οπότε και βρέθηκαν για τελευταία φορά στο νησί της Κω, εστιάστηκε κυρίως σε δύο ευρήματα, που στάλθηκαν στην Αγγλία για εξειδικευμένη εξέταση.

Ο επιθεωρητής Τζον Κάζενς που επόπτευε τις έρευνες  στο νησί,  μίλησε για λογαριασμό του «Τούνελ» στον δημοσιογράφο του ITV Μαρκ Γουίτι. Όπως είπε τα ευρήματα αυτά είναι δυο λωρίδες δέρματος που ανήκαν σε σανδάλια που φέρεται να φορούσε το μικρό παιδί όταν χάθηκε και σε ένα παιδικό αυτοκινητάκι. Το δεύτερο το αναγνώρισαν  οι συγγενείς σαν ένα από τα δύο παιχνίδια που είχε μαζί του την ημέρα που εξαφανίστηκε.

Τα δύο αυτά αντικείμενα εντοπίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Τα υπολείμματα των σανδαλιών βρέθηκαν κοντά στην περιοχή Μάκρη το 2012, που είναι και το σημείο απ’ όπου εξαφανίστηκε ο Μπεν. Το παιχνίδι εντοπίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία μέρα των ερευνών το 2016 μέσα σε όγκο υλικών κατεδάφισης. Πιστεύεται πως προέρχεται από την αγροικία απ’ όπου εξαφανίστηκε το μικρό αγόρι.  Ήταν μαζί με άλλα αντικείμενα , που συνάδουν με την εποχή του 1991.

Ο επιθεωρητής Κάζενς διευκρίνισε πως  σε αυτά δεν εντοπίστηκαν ακριβώς κηλίδες αίματος, αλλά  ουσίες σε χώμα που βρισκόταν στο εσωτερικό του παιχνιδιού και πάνω στα υπολείμματα του σανδαλιού. Πρόκειται για «χημικά αποτυπώματα» που υποδείκνυαν τη χημική αποσύνθεση ανθρωπίνου ιστού ή αίματος.

«Οι επιστήμονες εργάστηκαν σκληρά για να αναλύσουν σε βάθος τις ουσίες αυτές ώστε να μπορέσουμε έστω και είκοσι επτά χρόνια μετά να δώσουμε μια απάντηση στην οικογένεια. Βασισμένος στα στοιχεία που συλλέξαμε από την έρευνα μας από τότε μέχρι και σήμερα που συνεχίζεται, πεποίθηση μου είναι πως ο Μπεν πέθανε την ημέρα της εξαφάνισης  σαν αποτέλεσμα ενός τραγικού περιστατικού που έγινε στην αγροικία», τόνισε ο κ. Κάζενς.

Το «Τούνελ» στα άδυτα των εργαστηρίων που φωτίζουν εγκλήματα…

Η επιστημονική ομάδα της Λόρνα Ντόσον μετέφερε τη συγκεκριμένη έρευνα των δειγμάτων και εκτός εργαστηρίων. Σε συνεργασία με την αστυνομία της Σκωτίας επιστρατεύτηκαν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που πήραν μέρος σε μια διαφορετική εξέταση. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν αποσπώμενα μέρη των αντικειμένων που εξετάζονταν σ’ ένα πεδίο ελέγχου ειδικά γι αυτόν τον σκοπό. Τα σκυλιά με τη σειρά τους ανίχνευαν και υποδείκνυαν.

«Υπήρξε πράγματι ένα ποσοστό θετικού ενδιαφέροντος που ανιχνεύθηκε στο παιχνίδι και στο σανδάλι. Στο δεύτερο, το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί καθώς σερνόταν και μύριζε, υποδείκνυε ότι υπήρξε ανθρώπινη παρουσία σ’ αυτό το αντικείμενο», τόνισε η καθηγήτρια.

Σε ερώτηση αν η τεχνολογία μπορεί να προσδιορίσει αν το ανθρώπινο γενετικό υλικό που εντοπίστηκε ανήκε σε παιδί ή ενήλικο άτομο, απάντησε: «Η έρευνα δεν εξετάζει τις ευαισθησίες μεταξύ της ηλικίας του υγρού και των χημικών ενώσεων που προκύπτουν από αυτήν την αποσύνθεση. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται, για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ με το οποίο συνεργαζόμαστε, εξετάζουμε αυτά τα θέματα και έτσι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να πούμε αν πρόκειται για αίμα που προέρχεται από παιδί ή από ενήλικο άτομο».

Διευκρίνισε πως οι χημικές ενώσεις που αφέθηκαν πίσω, αντιπροσωπεύουν τη διαφορά χρόνου σχετικά με το πότε εναποτέθηκαν στο έδαφος. «Είμαστε σε θέση να πούμε όπως και κάναμε, πως στην ίδια περιοχή που ο Μπεν θεάθηκε για τελευταία φορά, υπήρχαν χημικές ενώσεις που βρήκαμε πως ήταν ενδεικτικές αρχαίας ταφής και για την ακρίβεια των ελληνιστικών χρόνων. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να προσδιορίσουμε αν ένα εύρημα είναι πιο πρόσφατο ή από την αρχαία εποχή». Η μεθοδολογία της καθηγήτριας Ντόσον έχει βρει εφαρμογές σε διάφορες ποινικές υποθέσεις και εξιχνιάσεις δολοφονιών που έχουν απασχολήσει έντονα τη βρετανική κοινή γνώμη.

Βρετανοί αστυνομικοί ενημερώνουν το «Τούνελ» για τις σημερινές εξελίξεις…

Το «Τούνελ» όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσε στενά και αθόρυβα τις εξελίξεις της έρευνας στην Αγγλία. Λίγες μέρες πριν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, που ο Βρετανικός Τύπος ανακοίνωσε πως το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στα δύο αντικείμενα που βρέθηκαν στην Κω δεν ανήκει στον Μπεν ή στους συγγενείς του, η εκπομπή έλαβε την παρακάτω επίσημη δήλωση από την Αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ, με την υπογραφή του επιθεωρητή Τζον Κάζενς: «Πάνω από αρκετούς μήνες διεξάγεται λεπτομερής εγκληματολογική έρευνα σε σχέση με αντικείμενα που βρέθηκαν στην Κω το 2016 και εστάλησαν στην Αγγλία.

Έχουν χρησιμοποιηθεί  οι πιο σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές με μια αναλυτική ανασκόπηση και ανάλυση πάνω στα ανακτώμενα στοιχεία. Πρόσφατα ενημέρωσα την οικογένεια του Μπεν σχετικά με δείγμα DNA που βρέθηκε σε ένα αυτοκίνητο- παιχνίδι, που ήταν παρόμοιο όπως μας είχαν πει, με αυτό που είχε ο Μπεν στην κατοχή του στις 24 Ιουλίου 1991 που χάθηκε.

Το DNA δεν ταυτοποιήθηκε με τον Μπεν  ή την οικογένειά του. Ωστόσο, θα ήθελα να επαναλάβω ότι παρά το στάδιο αυτό της εγκληματολογικής εξέτασης και του αποτελέσματος, εξακολουθεί να είναι η επαγγελματική μου πεποίθηση, βασισμένη σε όλα τα στοιχεία και τα γεγονότα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρούσας έρευνας μέχρι σήμερα, ότι ο Μπεν  πέθανε εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος στην αγροικία της Κω, με την εμπλοκή μηχανημάτων κατεδάφισης εκείνη την ημέρα.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικογένεια του Μπεν και τις ελληνικές αρχές, οι οποίες διατηρούν προτεραιότητα στην έρευνα και στην ενημέρωση, εάν προκύψουν περαιτέρω πληροφορίες. Θα μελετήσουμε επίσης κάθε ευκαιρία για να συνεχιστεί η εξέταση όλων των ανακτώμενων στοιχείων».

πηγή: zappit.gr