“Ζωντανεύει” ξανά το τραμ Θεσσαλονίκης

Τη διατήρηση των υποδομών του παλιού τραμ της Θεσσαλονίκης, που αποκαλύφθηκαν στην οδό Αγίου Μηνά, ως “ανοιχτό” μουσείο της ιστορίας της πόλης αποφάσισαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Εφορεία Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εργασιών ανάπλασης της κεντρικής οδού Αγίου Μηνά, λίγο πάνω από τη συμβολή της οδού Βενιζέλου με Τσιμισκή, μια μεγάλη έκπληξη “περίμενε”, τον περασμένο Νοέμβρη, τους λάτρεις της “παλιάς” Θεσσαλονίκης καθώς αποκαλύφθηκαν οι ράγες του παλιού τραμ της πόλης, το οποίο φυσικά σήμερα δεν υπάρχει.

 

Το ThessToday.gr βρέθηκε στο σημείο και σας μεταφέρει τις πολύ όμορφες εικόνες από τις ράγες του τραμ που πλέον διακρίνονται καθαρά αλλά και από την εξέλιξη των έργων.

 

Το τραμ της Θεσσαλονίκης λειτούργησε από το 1893 έως το 1957, με 3 γραμμές και 46 σταθμούς στη μέγιστη λειτουργία του. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που από τη δεκαετία του 2000 και μετά, και λόγω της κακής λειτουργίας του Ο.Α.Σ.Θ. στην πόλη, έχουν εκφράσει σκέψεις για την επαναφορά του τραμ στη Θεσσαλονίκη, είτε μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών-Μεταφορών (2011), είτε μέσω της Γενικής Κυκλοφοριακής Μελέτης Θεσσαλονίκης (2000).

Τα έργα ανάπλασης διαμορφώθηκαν ξανά προκειμένου να αναδειχθούν οι ράγες

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά, ο οποίος τόνισε πως οι ράγες θα διατηρηθούν στο σημείο: “Κατά την εκσκαφή βγήκε η γραμμή του παλιού τραμ. Σταματήσαμε τις εργασίες, πήγαμε στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θεώρησε πως είναι ενδιαφέρον το εύρημα. Κάναμε τροποποίηση της μελέτης, η οποία εγκρίθηκε, και ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες με σκοπό να είναι σε εμφανές σημείο οι ράγες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί” ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Από την πλευρά του, ο υπάλληλος της Εφορίας Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτριος Ζυγομαλάς, μίλησε στο ThessToday.gr και σημείωσε πως τα ευρήματα από την υποδομή του τραμ θα διατηρηθούν αναλλοίωτα: “Υπάρχει εγκεκριμένη πρόταση τροποποίησης των έργων. Θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν τα ευρήματα από την υποδομή του τραμ. Έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες έγκρισης και τροποποίησης ώστε να μείνουν και οι ράγες και το παλιό πλακόστρωτο που έχει αποκαλυφθεί” τόνισε.

 

Τέλος, ο κ. Ζυγομαλάς, ανέφερε πως ράγες του παλιού τραμ ενδέχεται να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης αλλά δεν έχουν αποκαλυφθεί: “Στην οδό Αγίου Μηνά εκτελούνταν εργασίες ανάπλασης και σε μικρό βάθος εντοπίστηκαν οι ράγες. Αν υπάρχουν ή έχουν ξηλωθεί σε άλλα σημεία αυτό θα εντοπιστεί μόνο κατά περίπτωση σε ενδεχόμενες εργασίες ανάπλασης” είπε.

πηγή:  Ναπολέων Παπαδόπουλος / thesstoday.gr