2η εθελοντική δενδροφύτευση στο Ρέμα της Χαλιδούς

Με τη 2η εθελοντική δενδροφύτευση στο Ρέμα της Χαλιδούς κοντά στην Αγία Μαύρα Ηλιούπολης στις 16 Δεκεμβρίου, συνεχίστηκε το πρόγραμμα αναδασώσεων που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) μέχρι και τον Μάρτιο του 2019.

Η συγκεκριμένη αναδάσωση συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης αλλά και την πρωτοβουλία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ.

Ενώ η αρχική αναδάσωση είχε πραγματοποιηθεί στα όρια του αστικού ιστού, δίπλα στο Πυροφυλάκειο της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Δήμου Ηλιούπολης, η δεύτερη δενδροφύτευση έγινε βορειότερα και πιο συγκεκριμένα, δίπλα στην πρώτη υδατοδεξαμενή κατά μήκος του δασικού δρόμου.

Ο σχεδιασμός του ΣΠΑΥ περιλαμβάνει τη φύτευση συνολικά 75.000 δένδρων ως απάντηση στην πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015 που κατέστρεψε μια έκταση περί τα 7.930,752 στρέμματα στον περιαστικό δάσος σε περιοχές των Δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.

Από τη φύτευση έχουν εξαιρεθεί περιοχές όπου οι δασικές μελέτες προέκριναν τη φυσική αναγέννηση ενώ προβλέπονται φυσικές αντιπυρικές ζώνες.

Η αναδασωτέα περιοχή χωρίστηκε σε πέντε τμήματα.

Μέχρι το Μάρτιο, ο ΣΠΑΥ θα έχει φυτεύσει 15.000 δένδρα και θάμνους στην περιοχή 2 (Ρέμα Χαλιδούς), με εργολαβικές αλλά και εθελοντικές αναδασώσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια.

Το 2019, ξεκινά η αναδάσωση της περιοχής 4, με άλλα 15.000 δένδρα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Βασίλης Βαλασόπουλος, Δήμαρχος Ηλιούπολης: «Η προσπάθειά μας για την αναζωογόνηση του Υμηττού στηρίζεται σε επιστημονική μελέτη. Μετά τον καθαρισμό των φραγμάτων, τα κορμοδέματα και κλαδοδέματα, φυτεύουμε δένδρα και δημιουργούμε φυσικές αντιπυρικές ζώνες έτσι ώστε να θωρακίσουμε πλήρως το βουνό. Η αναδάσωση αυτή θα συνεχιστεί και στους όμορους Δήμους διότι πραγματικά εκτός από την καμένη έκταση έχουν ανάγκη και οι άλλοι Δήμοι να δενδροφυτευτεί ο Υμηττός που δίνει ζωή σε όλο το λεκανοπέδιο».

Ο κ. Βαλασόπουλος ευχαρίστησε τους εθελοντές Δασοπροστασίας, τους προσκόπους και τους πολίτες για τη συμμετοχή τους στη δενδροφύτευση.

Οι επόμενες εθελοντικές αναδασώσεις του ΣΠΑΥ στο Ρέμα Χαλιδούς, έχουν προγραμματιστεί στις 27 Ιανουαρίου 2019, 10 και 22 Φεβρουαρίου 2019 και 17 Μαρτίου 2019.

Παράλληλα, προβλέπεται πότισμα της αναδάσωσης στις 14 Απριλίου 2019.

πηγή: ilioupolis.gr