Αυτά θα είναι τα σπίτια-φυλακές(;) του μέλλοντος- (ΒΙΝΤΕΟ)

H ανάπτυξη του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) συνεχίζεται με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, πράγμα που εκτός από ενθουσιασμό στην πλειοψηφία, φέρνει και ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των δεδομένων και την κρατική επιτήρηση, τον καταναγκασμό και τον έλεγχο.

Εκτιμάται ότι έως το 2020 θα υπάρχουν περίπου 12,9 δισεκατομμύρια συσκευές εξοπλισμένες με αισθητήρες και συνδεδεμένες επί μονίμου βάσεως στο διαδίκτυο και ότι ένα νοικοκυριό σε μια σχετικά αναπτυγμένη οικονομικά χώρα θα μπορούσε να έχει αρκετές εκατοντάδες έξυπνα αντικείμενα, από έξυπνους λαμπτήρες έξυπνες κλειδαριές στις πόρτες του σπιτιού, μέχρι έξυπνους θερμοστάτες και έξυπνα ηχεία.

Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές δεν θα έχουν οθόνες ούτε θα μοιάζουν με τις συσκευές που έχουμε συνηθίσει, όπως οι φορητοί υπολογιστές και τα smartphones, αλλά όπως λένε οι κατασκευαστές, θα ενσωματωθούν μέσα στο περιβάλλον μας, χωρίς να μας ενοχλούν και να γίνονται άμεσα αντιληπτές, όντας στο παρασκήνιο, θα συλλέγουν και θα ανταλλάσσουν δεδομένα με άλλες συσκευές, μέσα και έξω από το σπίτι, χωρίς οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Γιατί να μπει κανείς στον κόσμο να αναρωτηθεί για κάτι τέτοιο άλλωστε, αφού όλα θα έχει πειστεί πως έχουν ως γνώμονα την ασφάλειά του.

Πως όμως θα μοιάζει το σπίτι του μέλλοντος; μέσα στο οποίο θα υπάρχουν όλες αυτές οι έξυπνες συσκευές;

Σας έχουμε δείξει πολλές φορές από το El.gr σχετικά βίντεο, ωστόσο θα ήθελα να σταθούμε για το παρόν άρθρο στην παρακάτω είδηση:

Στο πρώτο συνέδριο BnB, στο οποίο συμμετείχαν ιδιοκτήτες ακινήτων συνεργαζόμενοι με όλες τις πλατφόρμες, εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, small City Hotels και City Hotel Boutiques. συζητήθηκαν ζητήματα όπως το νομικό πλαίσιο για τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων, φορολογικό πλαίσιο βραχυχρόνιων μισθώσεων, επιστημονικές μελέτες, πλάνα ανάπτυξης και νέες προοπτικές για να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο τα ακίνητα.

Ως ιδιοκτήτης ενός τέτοιου έξυπνου σπιτιού, για παράδειγμα, θα έχετε την δυνατότητα να ελέγχεται όλο το σπίτι από το κινητό σας τηλέφωνο, την τηλεόραση ή την συσκευή τηλεφώνου σας και να κλείνετε συσκευές, όπως το κλιματιστικό ή το θερμοσίφωνα, χωρίς να χρειαστεί να το επισκεφθείτε, μετά το πέρας της κράτησης των επισκεπτών σας.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα με την κλειδαριά Danalock V3, να παρέχεται ελεγχόμενη πρόσβαση από το κινητό του ενοικιαστή αλλά και του ιδιοκτήτη τις ημέρες και τις ώρες της κράτησής του, ενώ θα μπορεί να ανοίγει την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας από το κινητό με το σύστημα διαχείρισης συσκευών Danalock.

Δείτε μια ενδεικτική εικόνα από το πως παρουσιάζεται στην Ελλάδα το νέο αυτό έξυπνο σπίτι του μέλλοντος:

Φυσικά, όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά πάλι τίθεται το θέμα της ασφάλειας. Κανείς δεν θα μας εγγυηθεί ότι τη στιγμή που όλα θα επικοινωνούν μεταξύ τους, δεν θα μπορεί το κράτος για παράδειγμα, να σου κλείνει συγκεκριμένες συσκευές όταν αυτό θέλει ή να σε κλειδώσει έξω από το διαμέρισμά σου μέσω της τόσο μοντέρνας κλειδαριάς που θα διαθέτει για κάποιο λόγο.

Δείτε μερικά ενδεικτικά βίντεο, για το πως θα μοιάζει ένα τέτοιο έξυπνο σπίτι, και να θυμάστε ότι όσο πιο έξυπνη είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται, σε τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εκτίθεστε εσείς και η προσωπική σας ιδιωτική ζωή.

Σε ένα κόσμο που όλα καταγράφονται, το συνετό είναι να προσπαθείτε να κρατήσετε κρυφή την ιδιωτική σας ζωή και προς Θεού να μην δίνετε πληροφορίες για αυτή στα Social media, να προσέχετε τι λέτε στα κινητά και εν γένει να έχετε αίσθηση του κινδύνου που μπορεί να βάζετε τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας με κάποια δημοσίευση κειμένου, φωτογραφίας ή απλά με κάτι που θα πείτε χωρίς να το πολυσκεφτείτε.

πηγή:  Νεκτάριος Αρχοντίου / el.gr