Debate: Το “έλα αν τολμάς” του Τσίπρα στον Μητσοτάκη

Γιατί επιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε καθημερινές προ(σ)κλήσεις πρός τον πρωθυπουργό για απευθείας αντιπαράθεση. 

 

Αναπάντητες παραμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς προκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διεξαχθεί ένα προεκλογικό debate ανάμεσα στους δύο τους, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το αίτημα αυτό σχεδόν σε κάθε δημόσια παρουσίαση. Στην Κουμουνδούρου βλέπουν την αντίφαση του να δηλώνει η Ν.Δ ότι το επίδικο των εκλογών είναι η «σύγκριση» όπως λέει το δύο πολιτικών αρχηγών παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός να μην τολμά να βρεθεί «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον πολιτικό του αντίπαλο.

Το θέμα έθεσε για μία ακόμη φορά χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του στο Ιλιον. Διερωτήθηκε ρητορικά: «Αφού το δίλημμα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης γιατί δεν έρχεσαι να πάμε σε ένα τηλεοπτικό σταθμό να κάνουμε ένα debate οι δυο μας. Γιατί τον κρατάνε οι επικοινωνιολόγοι;».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξηγήσει νωρίτερα αυτή την αναφορά του στον επικοινωνιακό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου που συμβουλεύει τον Κυριάκο πρωθυπουργό για την προεκλογική του καμπάνια. Όπως δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας απευθείας αντιπαράθεσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν πρόκειται να έρθει γιατί γνωρίζει, όπως γνωρίζουν και οι επικοινωνιολόγοι που τον «κοουτσάρουν», ότι δεν θα τα πάει καλά, όπως δεν τα πήγε καλά τέσσερα χρόνια τώρα σε όλες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που είχαμε εδώ στη Βουλή». Θύμισε μάλιστα ότι «σε κάποιες από αυτές το έβαλε στα πόδια κλείνοντας ο ίδιος τη συνεδρίαση, κηρύσσοντας τη λήξη, παίρνοντας τον ρόλο του Προέδρου». Στην Κουμουνδούρου – θυμίζουμε- πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχουν επισημάνει την απουσία του πρωθυπουργού από την Βουλή, όταν υπήρχαν άμεσα και «καυτά» θέματα στον δημόσιο διάλογο. Όπως για παράδειγμα το ζήτημα των υποκλοπών. Αυτό κατέστη σαφές με εμφατικό τρόπο άλλωστε και χθές όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απουσίασε απο την τελευταία συνεδρίαση του κοινοβουλίου πρίν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι και στον προεκλογικό διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να «κρύψει» την αδυναμία του να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω της επίκλησης των …υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Πρακτική που ακολουθούσε και στο κοινοβούλιο επιλέγοντας – όταν αναγκάζονταν να προσέλθει- τις προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις παρά το να απαντά σε απευθείας ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχει σε έναν διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχει επισημάνει όμως πως μια τέτοια αντιπαράθεση θα «είναι και λίγο «σούπα» αφού «είναι δύσκολο να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Και την κάνουμε στη Βουλή συνεχώς». Εξέφρασε μάλιστα ερώτημα σχετικά με το ότι ο πρωθυπουργός αρνείται «αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» δηλαδή «στη Γαλλία, τι γίνεται στη Βρετανία, στη Γερμανία, παντού».

Το ότι το 2015 ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν δίστασε μπροστά σε μία απευθείας αναμέτρηση θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας  EUROKINISSI

Επίσης στην χθεσινή παρουσία του στην Βουλή θύμισε τον προηγούμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη που στις εκλογές του 2015 δεν είχε διστάσει να αντιπαρατεθεί σε debate. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη «το ’15 ήμουν απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη. Κάναμε και όλα τα κόμματα, έκανα κι εγώ με τον κ. Μεϊμαράκη debate, αντιπαράθεση. Έχασε η δημοκρατία απ’ αυτό ή κέρδισε; Οι πολίτες έχασαν ή κέρδισαν;»

Τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ένας απευθείας διάλογος Μητσοτάκη – Τσίπρα, θα υποχρέωνε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να αντιπαρατεθεί προγραμματικά, με επιχειρήματα για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Αντιθέτως θεωρούν ότι η Ν.Δ επιλέγει μια προεκλογική αντιπαράθεση βασισμένη σε επικοινωνιακά σπότ, χορηγούς και κατασκευασμένες καμπάνιες. Επίσης καταγράφουν ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις δηλώσεις του σχετικά με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για debate «έριξε την μπάλα στην εξέδρα» κάνοντας γενικόλογες αναφορές.

πηγή: Γεράσιμος Λιβιτσάνος / news247