Δήμος Αγίου Δημητρίου – Iατρείο Διακοπής του καπνίσματος: Νικήστε το κάπνισμα σήμερα!

Σκέφτεσαι να κόψεις το κάπνισμα! Η απόφαση σου αυτή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία και τη ζωή σου.

  • Το κάπνισμα δεν είναι μια απλή συνήθεια, αλλά αρρώστια χρόνια, υποτροπιάζουσα, με διαστάσεις επιδημίας και πάνω από όλα μια ισχυρά εθιστική και εξαρτημένη συμπεριφορά. Ο εθισμός που προκαλεί το κάπνισμα, είναι φυσικός (σωματικός) αλλά και ψυχολογικός. Για να σταματήσεις το κάπνισμα πρέπει να νικήσεις και τους δύο εθισμούς.
  • Το ενδιαφέρον και η επιθυμία σου να διακόψεις το κάπνισμα προκαλείται και ενισχύεται από ένα συνδυασμό κινήτρων, που μπορεί να αφορούν την υγεία σου, τη φυσική σου κατάσταση, την εμφάνιση σου, την επιθυμία σου να πάψεις να εξαρτάσαι από τη νικοτίνη, την ενίσχυση του ρόλου σου ως θετικού προτύπου για τα παιδιά σου, τον προβληματισμό σου για την έκθεση στον καπνό (παθητικό κάπνισμα) των παιδιών σου, της οικογένειας και του στενού σου περιβάλλοντος, την οικονομική σου επιβάρυνση κ.λπ. Επικέντρωσε στους λόγους και τα κίνητρα που είναι σημαντικά προσωπικά για σένα, σημείωσε τα με σειρά σπουδαιότητας και να υπενθύμισε τα στον εαυτό σου σε δύσκολες στιγμές, όταν νιώθεις μεγάλη επιθυμία να καπνίσεις.
  • Η διακοπή του καπνίσματος χρειάζεται προσπάθεια και η πιθανότητα να το διακόψεις εξαρτάται, από το βαθμό εθισμού, δηλαδή το πόσο ισχυρά είσαι εθισμένος στη νικοτίνη, την κινητοποίηση σου, δηλαδή το πόσο πολύ επιθυμείς να σταματήσεις να καπνίζεις, αλλά και το εάν παρακολουθείς κάποιο πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος.
  • Στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος, προσφέρεται ενημέρωση, καθοδήγηση, στήριξη, κινητοποίηση, εκτίμηση του βαθμού εθισμού, επίλυση προσωπικών εμποδίων, διευκόλυνση της αλλαγής συμπεριφοράς χωρίς στερητικά συμπτώματα, εκμάθηση και εφαρμογή τεχνικών και θεραπευτική αντιμετώπιση με στόχο την οριστική διακοπή του καπνίσματος χωρίς υποτροπή.
  • Το 70% των καπνιστών επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα, το επιχειρεί το 30% και το επιτυγχάνει χωρίς ιατρική βοήθεια το 2-5%. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 40-50% στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος.

Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου λειτουργεί για 4η χρονιά Ιατρείο Διακοπής του καπνίσματος (Δυρραχίου 11, Άγιος Δημήτριος, Τηλέφωνο συμμετοχής: 210-9754035) με επιστημονικά υπεύθυνη την εξειδικευμένη στη διακοπή του καπνίσματος πνευμονολόγο Δήμητρα Μπουσίου .