Δόθηκε το σήμα για την έξοδο στις αγορές: Ποιοι αναλαμβάνουν την έκδοση

Δόθηκε και επισήμως το σήμα για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μέσω της έκδοσης 5ετούς τίτλου, καθώς ανάδοχοι της νέας έκδοσης με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024, ορίστηκαν BofA Merrill Lynch, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe General.

Η έκδοση θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «κοντινό μέλλον», υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς, ενώ το 5ετές ομόλογο που θα εκδοθεί θα είναι ομόλογο αναφοράς (benchmark).

Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ δεν αναφέρεται ούτε το ποσό που αναμένεται να αντλήσει το Δημόσιο, ούτε πότε θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί αύριο και ο στόχος του ποσού που θα αντλήσει το δημόσιο αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Όπως επισήμαινε λίγο νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, οι συνθήκες για την έκδοση είναι μάλλον ευνοϊκές, αφού το κόστος δανεισμού της χώρας,  όπως αποτυπώνεται στην απόδοση του 10ετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου, υποχώρησε σήμερα, Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών, μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters τις προηγούμενες ημέρες ότι ο ΟΔΔΗΧ σχεδίαζε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων με 5ετή κοινοπρακτική έκδοση μετά την επίλυση του ονοματολογικού.

«Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει ισχυρό «μαξιλάρι» ρευστότητας, αλλά είναι πάντα καλά νέα αν ένας εκδότης όπως η Ελλάδα μπορεί να μπει στην αγορά», ανέφερε ο υπεύθυνος στρατηγικής για τα επιτόκια της DZ Bank, Daniel Lenz.

Ο στρατηγικός αναλυτής αναφερόταν στην τελευταία συμφωνία διάσωσης της χώρας με την Ευρωζώνη, όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό άμεση πίεση άντλησης κεφαλαίων.

«Όλοι εξακολουθούν να προβληματίζονται για τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά μια νέα συμφωνία τώρα θα έδειχνε ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο για μελλοντική ανάπτυξη», τονίζει επίσης ο Lenz.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου υποχωρούσε 1,5 μονάδες βάσης, στο 4,07%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για τον συγκεκριμένο τίτλο από τα τέλη του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Οι τιμές tradeweb, εν τω μεταξύ, έδειχναν ότι ο 5ετής τίτλος διαπραγματευόταν με απόδοση 2,85%, δηλαδή κοντά στα χαμηλά εξαμήνου του 2,83% στα οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Μέσα στις επόμενες ώρες η έκδοση

Στο μεταξύ, όπως έγραψε νωρίτερα το mononews.gr, η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς τίτλου αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση στοχεύει στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ και επιθυμία των εκδοτών είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί κοντά στο 3,5% με 3,6%.

Οι πρώτοι δυο μήνες του 2019 είναι η περίοδος που όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα αυτές με αυξημένο χρέος, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ζήτησαν ή θα  «ζητήσουν» πολλά δισ. ευρώ από τις αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους. Και, όπως φάνηκε από τις εκδόσεις στις οποίες προχώρησαν Ισπανία και Ιταλία, η ζήτηση που υπάρχει στην αγορά ομολόγων αυτήν την περίοδο είναι μάλλον ευνοϊκή.

πηγή: mononews.gr