Εφαρμογή «ζωντανεύει» αριστουργήματα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού – Στο κινητό σας η Ακρόπολη όπως ήταν τον 5ο αιώνα π.Χ.

Ζώντας σε αυτή την πανέμορφη χώρα, με την πλούσια, αρχαία ιστορία που μαγεύει, πόσοι άραγε από μας δεν έχουμε σκεφτεί πόσο συναρπαστικό θα ήταν να μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω;

Να νιώσουμε μια εμπειρία μοναδική, βλέποντας λαμπρά μνημεία και αξιοθαύμαστες κατασκευές, όπως ήταν χιλιάδες χρόνια πριν; Να μάθουμε τα πάντα για την ιστορία αυτού του τόπου με έναν απλό και συνάμα σαγηνευτικό τρόπο; Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με 18 μνημεία να περιλαμβάνονται στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, είτε είμαστε λάτρεις της ιστορίας είτε όχι, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί μια αφορμή για μια επίσκεψη στην Ακρόπολη ή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Η «επαφή» με το υπέροχο, ένδοξο παρελθόν καθώς και η αύρα που πλανιέται στον αέρα και την αισθάνεται όποιος βαδίζει δίπλα σε ναούς με ιστορία χιλιάδων χρόνων ή ανάμεσα σε άλλα θαυμαστά έργα του αρχαίου πολιτισμού μας, χαρίζουν μια αίσθηση μοναδική. Το διατυμπανίζουν εξάλλου και τα εκατομμύρια των ξένων τουριστών, που έρχονται στην Ελλάδα, από κάθε γωνιά της γης, και το πρώτο πράγμα που (συνήθως) προγραμματίζουν είναι μια επίσκεψη στην Ακρόπολη και στο σύγχρονο μουσείο με τα εντυπωσιακά εκθέματα από τον Ιερό Βράχο. Εξάλλου, ποιος θα έλεγε «όχι» σε μια ευκαιρία να δει από κοντά αριστουργήματα του αρχαίου κόσμου όπως ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, ο ναός της Απτέρου Νίκης;

Κι αν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν αναπτύξει μια αξιοζήλευτη τεχνογνωσία και πολιτισμό, κατασκευάζοντας τέτοια αριστουργήματα, είναι βέβαιο ότι και σήμερα η τεχνολογία κάνει «θαύματα». Πλέον, οι τεχνολογίες του μέλλοντος δείχνουν ικανές να φέρνουν το παρελθόν στο σήμερα και να δώσουν ζωή στην ιστορία μας. Πώς θα ήταν να είχαμε τη δυνατότητα να «μπούμε» στον Παρθενώνα, ή να δούμε ακόμη και μνημεία που δεν σώζονται σήμερα, όπως είναι το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, το τέμενος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος ή τη Χαλκοθήκη; Να νιώσουμε ότι «ζωντανεύει» μπροστά μας το μεγαλείο του Ιερού Βράχου.

Η «απάντηση» βρίσκεται στο κινητό μας τηλέφωνο ή το τάμπλετ, που γίνεται το «όχημα» για ένα «ταξίδι» στο παρελθόν. Πλέον, μια πρωτοποριακή εφαρμογή μας «μεταφέρει» μαγικά στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, με τη μορφή που είχαν την περίοδο της ακμής τους. Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, μνημεία του Ιερού Βράχου και των κλιτύων της Ακρόπολης «ζωντανεύουν» μέσω της δωρεάν εφαρμογής Cosmote Chronos. Εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις οι οποίες προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, «απογειώνουν» την εικόνα που καταγράφει η κάμερα του κινητού μας.

Η «Κλειώ» πάντα πρόθυμη να λύσει απορίες

Η καινοτομία της εφαρμογής είναι η ψηφιακή βοηθός – ξεναγός «Κλειώ». Με ένα smartphone που υποστηρίζει και συνδέεται σε δίκτυο 5G, η περιήγηση πάει σε άλλο… επίπεδο. Η «Κλειώ» μπορεί με τη χρήση της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης, να συνομιλήσει με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο και να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη! Και μη σας ξεγελά το όνομα. Δεν μιλά μόνο ελληνικά η «Κλειώ». Δίνει τα «φώτα» της στον επισκέπτη του μνημείου και στα αγγλικά. Επιπλέον, μπορεί να γίνει και η ξεναγός σας, με μια ομαδική ξενάγηση έως πέντε ατόμων!

Οι τεχνολογίες αιχμής και η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγουν ένα μοναδικό «παράθυρο» στον αρχαίο κόσμο. Το 5G και οι τεχνολογίες Augmented και Virtual Reality, ξαναδίνουν στα σπουδαιότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τη μορφή και την αίγλη που είχαν την περίοδο ακμής τους. Παράλληλα, μαζί με το πλήθος ιστορικών πληροφοριών, η πρωτοποριακή εφαρμογή Cosmote Chronos αποτελεί κι ένα επιστημονικά αξιόπιστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για επαγγελματίες ξεναγούς. Εξάλλου, η διάδοση του πολιτισμού δημιουργεί έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Και αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακή η αίσθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μας πάει μόνο στο μέλλον αλλά μπορεί και να μας γυρίσει πίσω, σε ένα λαμπρό παρελθόν με θαυμαστά έργα που μπορεί να ήταν αφιερωμένα στους θεούς αλλά φτιάχτηκαν από ανθρώπους για τους ανθρώπους, όπως είχε πει ο Περικλής…

Η εφαρμογή Cosmote Chronos προσφέρεται δωρεάν στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό, στα κινητά τηλέφωνα και tablet. Eίναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Cosmote, με τη στήριξη και του Μουσείου της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

πηγή: dikaiologitika.gr