Εκλογές 2023: Πήρε τις αποφάσεις του ο Πρωθυπουργός – Οι ανακοινώσεις για τις κάλπες και το κεντρικό αφήγημα ενόψει εκλογών

ÓÕÌÌÅÔÏ×Ç ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑÉÁÊÏÕ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÓÔÇÍ ÔÇËÅÄÉÁÓÊÅØÇ ÊÏÑÕÖÇÓ ÔÏÕ ÅÕÑÙÐÁÉÊÏÕ ËÁÊÏÕ ÊÏÌÌÁÔÏÓ (ÅËÊ) (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)
Τις τελικές του αποφάσεις φαίνεται ότι πήρε ο Πρωθυπουργός σχετικά τόσο με την Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής όσο και με την ημερομηνία που θα προκηρυχθούν οι εκλογές.

 

Ο σχεδιασμός στον οποίο έχει καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει πρώτες εκλογές 21 Μαϊου και δεύτερη κάλπη στις 2 Ιουλίου. Όσον αφορά την προκήρυξή τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε, το βράδυ της Δευτέρας, το στίγμα: «Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κοντά στο Πάσχα», είπε ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με πληροφορίες,  πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών να γίνει στις 24 Απριλίου.

 

Προσεκτική μελέτη των δημοσκοπήσεων

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, μελετούν με μεγάλη προσοχή τις δημοσκοπήσεις που γίνονται μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, προκειμένου να διαπιστώσουν τις πραγματικές πολιτικές επιπτώσεις του δυστυχήματος. Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις μέχρι τώρα μετρήσεις η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ότι υπάρχουν στοιχεία που ίσως οδηγήσουν σε εκλογική ανάκαμψης. Στόχος το γαλάζιο ποσοστό στην κάλπη της απλής αναλογικής να πλησιάζει το 33%, ένα ποσοστό που θεωρούν στην κυβέρνηση ότι θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν με ρεαλιστικούς όρους την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

πηγή: ethnos.gr