Επτά κορυφαίοι καλλιτέχνες που ξεκίνησαν την καριέρα τους από τη Eurovision.

Η Eurovision έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή μουσική σκηνή εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες, από τότε που ακούστηκε το πρώτο “Good Evening, Europe!”.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι πνευματικό “παιδί” του Ελβετού επιχειρηματία και διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (1955-1970), Μαρσέλ Μπεζανσόν (Marcel Bezençon).

Η πρώτη διοργάνωση έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου του 1956 στο Λουγκάνο της Ελβετίας και συμμετείχαν επτά κράτη (Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία Λουξεμβούργο και Ιταλία).

Νικήτρια της πρώτης διοργάνωσης ήταν η Lys Assia με το τραγούδι “Refrain” για την Ελβετία.

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ EUROVISION

 

Βασισμένη στο Φεστιβάλ Μουσικής του SanRemo που πρωτοξεκίνησε στην Ιταλία το 1951, η Eurovision πραγματοποιείται ετησίως (εκτός από το 2020 που ακυρώθηκε λόγω πανδημίας), καθιστώντας τη τον πιο μακροχρόνιο ετήσιο διεθνή τηλεοπτικό διαγωνισμό μουσικής και ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο.

Η Loreen απολαμβάνει την (πρώτη) νίκη της στη Eurovision, το 2012. AP PHOTO/OSMAN KARIMOV

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες του κόσμου έχουν τραγουδήσει στη σκηνή της Eurovision (Bonnie Tyler, Flo Rida, Madonna, Justin Timberlake, Rita Ora), ενώ για πολλούς αυτή η σκηνή αποτέλεσε ένα σημαντικό “πουσάρισμα” για το ξεκίνημα της καριέρας τους.

Οι ABBA έκαναν το μεγάλο άλμα στη διεθνή φήμη μέσω της Eurovision, ενώ η Celine Dion κατέκτησε τoν πλανήτη μετά τη νίκη της στον διαγωνισμό του 1988.

Τα τελευταία χρόνια, οι Måneskin κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα από τη Eurovision του 2021, κάνοντας πλέον παγκόσμια καριέρα, ενώ ένας ακόμη Ιταλός καλλιτέχνης έγινε γνωστός πανευρωπαϊκά μέσω του διαγωνισμού, παρόλο που δεν κέρδισε