Γ.Σ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ – Όπως παλιά, Ηλιουπολάρα γερά!

Ο Γ.Σ Ηλιούπολης ιδρύθηκε το 1953. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του συλλόγου ήταν η άνοδος στη Β΄ Εθνική κατηγορία το 2008. Δέκα χρόνια μετά, μια ομάδα νέων επιχειρηματιών της πόλης, ανέλαβαν την ομάδα με σκοπό να την ξαναφέρουν εκεί που της αξίζει: στα μεγάλα σαλόνια!

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 δραστηριοποιούνταν τρεις ομάδες ποδοσφαίρου στην περιοχή της Ηλιούπολης: ο Π.Α.Ο. Ηλιούπολης με έδρα την Αγία Μαρίνα και χρώμα εμφάνισης μπλε, η Φλόγα με έδρα το Νησάκι και χρώμα εμφάνισης κόκκινο και ο Διγενής.

Το 1967 οι δύο πρώτες, Π.Α.Ο. και Φλόγα συγχωνεύτηκαν.Το χρώμα που καθιερώθηκε ήταν το κυανέρυθρο, το όνομα δε της ομάδας «Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολης». Πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο Κ. Πουλιάδης.

Το 1953 , δηλαδή παραπάνω από μισό αιώνα πριν, ο εμπνευστής της ιδέας του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιούπολης, Δημήτρης Γενάρης και Παθιασμένος με το ποδόσφαιρο ο Δημήτρης Γενάρης, γέννημα θρέμμα Ηλιουπολίτης οραματίστηκε την ένωση των δύο προπολεμικών σωματείων της πόλης. Τον ΠΑΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ αγωνιζόμενο με μπλε φανέλα και την ΦΛΟΓΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ που συμπλήρωσε το κόκκινο χρώμα στην ιστορική φανέλα του Γ.Σ.Η. Το σήμα δεν θα μπορούσε να ‘χει άλλο σύμβολο από τον Ήλιο με εννιά ακτίνες, όσα τα γράμματα στο όνομα της πόλης.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου αγωνιζόμενο για πολλά χρόνια στις τοπικές κατηγορίες της Αθήνας κέρδισε την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά το 1986 όπου αγωνίστηκε για μία μόνο χρονιά πριν γνωρίσει τον υποβιβασμό με απόφαση σκάνδαλο της εποχής και ευρισκόμενη στην κορυφή της βαθμολογίας 2 αγωνιστικές πριν την λήξη του πρωταθλήματος.

Μετά από 20 σχεδόν χρόνια αγωνιστικής αδράνειας στα τοπικά πρωταθλήματα φτάνοντας ως το Β’ τοπικό, το 2005 πήρε την άνοδο για την Γ’ Εθνική κατηγορία. Τα επόμενα τρία χρόνια ο σύλλογος αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική δίνοντας σημαντικά παιχνίδια και κερδίζοντας σημαντικά ντέρμπι μέσα έξω από την Ηλιούπολη με αποκορύφωμα την άνοδο στην Β’ Εθνική κατηγορία.

Μια κατηγορία στην οποία αγωνίστηκε για δύο χρονιές πρωταγωνιστώντας σε αρκετά ματς, με τελικό αποτέλεσμα τον εκ νέου υποβιβασμό της, κατόπιν απόφασης της Ε.Π.Ο και όχι για βαθμολογικούς λόγους. Kατόπιν η ομάδα αγωνίστηκε στην Δ’ Εθνική με αρκετά προβλήματα δεν κατόρθωσε να παραμείνει και υποβιβάστηκε στην Α΄κατηγορία Αθηνών όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

H NΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το καλοκαίρι του 2018 μια νέα πρωτοβουλία, από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν παθολογικά την ομάδα, άρχισε να συσπειρώνει γύρω της όλη την πόλη με στόχο τη δημιουργία πάνω σε υγιείς βάσεις του ποδοσφαιρικού Γ.Σ.Η. του αύριο. Το γεγονός αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό και ήδη από τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν 2018/19 αυτό φάνηκε με την επιστροφή στο γήπεδο ικανού αριθμού φιλάθλων. Η Ηλιούπολη επανακάμπτει με υπομονή, επιμονή και θέληση για να ακολουθηθεί πιστά ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο, το οποίο θα επενδύσει στην δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου που θα αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, αναπτύσσοντας παράλληλα τη δυνατότητα στήριξης σε δικά μας παιδιά από τις υποδομές της Ακαδημίας. Φέτος, είναι μια χρονιά στην οποία μπαίνουν οι βάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει απεμπόληση στη διεκδίκηση της κορυφής και αυτό γιατί έτσι είναι το DNA του Γ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ από τη στιγμή της γέννησής του.

 

Δημιουργήθηκε μια νέα ιστοσελίδα για το ποδοσφαιρικό τμήμα (www.gsilioupolifc.gr), ενώ η λειτουργία της ομάδας άρχισε να γίνεται περισσότερο επαγγελματική παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται σε μια ερασιτεχνική κατηγορία. Αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν αρκετοί φίλαθλοι στο γήπεδο και η ομάδα, υπό την διοίκηση της επιτροπής με επικεφαλής τον έφορο του ποδοσφαιρικού τμήματος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΣΤΕΦΑΝΗ να σημειώσει σημαντικές επιτυχίες. Ακόμα, αναβαθμίστηκε και αναδιοργανώθηκε και η Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Γ.Σ.Η. με στόχο τα επόμενα χρόνια οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας να προέρχονται από αυτήν.

ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Φώτης Παναγόπουλος, Γιώργος Μπενάς, Γιώργος Γάγγος, Κώστας Σιωτούλης, Γιάννης Βοτίλιας, Αποστόλης Φωτεινός, Γιάννης Γιαννόπουλος.