Η άγνωστη «διαδρομή» των πρακτικών του υπουργικού συμβουλίου – Τα ηχητικά ντοκουμέντα και η καταστροφή τους

Για πρώτη φορά ένα υπουργικό συμβούλιο έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο θόρυβο όχι μόνο λόγω  της κόντρας του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο, αλλά εξαιτίας της απαίτησης της ΝΔ να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά, από τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας φέρεται να αναφέρθηκε σε χρηματισμό της κυβέρνησης από τον επιχειρηματία Τζόρτζ Σόρος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αρνήθηκε όλα όσα υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς, ωστόσο η συζήτηση έχει ανοίξει για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, προκειμένου το “σύννεφο” που υπάρχει πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου να διαλυθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως “τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου είναι απόρρητα, παρ’ όλα αυτά υφίσταται διαδικασία αποχαρακτηρισμού τους και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα. Εγώ νομίζω, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να δοθούν τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου στη δημοσιότητα, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε“.

Ποια είναι όμως η διαδρομή των πρακτικών; Η συζήτηση που έχει ανοίξει κατά καιρούς για την ανάγκη δημοσιοποίησής τους προσδίδουν έναν χαρακτήρα “πολιτικού θρίλερ” σε θυελλώδεις συνεδριάσεις.

  • – Γίνεται καταγραφή της συνεδρίασης από στενογράφους, οι οποίοι υπάγονται στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.
  • – Σε κάθε σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου υπάρχει παράλληλη μαγνητοφώνηση της συνεδρίασης.

Ακολουθεί η επικύρωση των πρακτικών από τον πρωθυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης και στη συνέχεια πραγματοποιείται η καταστροφή τόσο του ηχητικού όσο και του στενογραφικού υλικού.

Μεταξύ της καταγραφής και της επικύρωσης των πρακτικών, που διαρκεί περίπου 3 ημέρες, δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση να ελέγξουν, εφόσον το επιθυμούν για προσωπικούς λόγους, αν τα πρακτικά αποδίδουν την ακριβή σημασία των λεγομένων τους. Δεν διευκρινίζεται αν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μπορούν μόνο για τυπικούς λόγους να δουν τα απόρρητα έγγραφα ή αν έχουν και δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση διαφωνίας.

Είναι σαφές, ωστόσο, πως μπορούν να λάβουν απόσπασμα των πρακτικών με το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση να επικεντρώνεται στο αν πρώην υπουργοί, όπως ο Νίκος Κοτζιάς, μπορούν να ασκήσουν αυτό το προνόμιο.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2005, τα πρακτικά του κάθε υπουργικού συμβουλίου για 30 χρόνια παραμένουν απόρρητα και καταχωρούνται στα γενικά αρχεία του κράτους. Η διαφύλαξη του απορρήτου των πρακτικών αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης και όλου του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας.

Η συζήτηση έχει ανοίξει ήδη μεταξύ των Συνταγματολόγων, αφού οι απόψεις διίστανται σχετικά με τη δυνατότητα δημοσιοποίησής τους. Κατά πολλούς, μπορεί να δοθούν στον εισαγγελέα, αν υπάρξει μηνυτήρια αναφορά, με τη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης να μην υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή τους.

πηγή: newpost.gr