“Ιερός πόλεμος” στις δεύτερες εκλογές: Η ΝΔ, η “Νίκη” και η επίσημη Εκκλησία

Τα “καρφιά” του Ιερώνυμου για “παραχαράκτες της πίστης” και τα σχέδια Μητσοτάκη για επίσκεψη στο Άγιο Όρος υπό τον φόβο εισόδου νέου ακροδεξιού μορφώματος στη Βουλή.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ότι η Εκκλησία “ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε κομματίζεται” προκαλεί φυσικά μειδιάματα, δεδομένου του ρόλου που διαχρονικά παίζει στις εκλογές η εκκλησιαστική ψήφος.

Από τις ταυτότητες μέχρι το μάθημα των θρησκευτικών και την πανδημία του κορονοϊου εξάλλου, η Εκκλησία ήταν πάντα “μαγαζί γωνία” και φρόντισε να μην το ξεχάσει καμία κυβέρνηση αυτό.

Στις 25 Ιουνίου όμως ο εκλογικός “ιερός πόλεμος” αφορά ειδικότερα το νέο ακρο- δεξιό μόρφωμα “Νίκη”, καθώς εάν μπει στη Βουλή αυτή τη φορά ενδεχομένως να επηρεάσει ακόμη και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν ότι ο κ. Ιερώνυμος στην ανακοίνωση του έσπευσε να υπενθυμίσει στο ποίμνιο ότι “την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.”

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί “ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘’υπόγειας” ή ‘’μυστικής” ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.”

Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, είχε καταγγείλει “προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων”, δείχνοντας ξεκάθαρα το κόμμα “Νίκη”.

Η παρέμβαση Ιερώνυμου ερμηνεύθηκε και ως ιερή χείρα βοηθείας στη Νέα Δημοκρατία, προκαλώντας δυσφορία στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως φαίνεται να ενδιαφέρεται και για τον έλεγχο πάνω στα εκκλησιαστικά πράγματα, καθώς το κόμμα “Νίκη” φέρεται να έχει στήριξη από ρωσόφιλους κύκλους. Και είναι βέβαια γνωστή τόσο η δυσαρέσκεια του ρωσικού παράγοντα για τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την Εκκλησία της Ελλάδας. Το εν λόγω ακροδεξιό μόρφωμα φέρεται επίσης να έχει στήριξη από παλαιοημερολογίτες, αντιεμβολιαστές, φιλοχουντικούς.

Το κόμμα “Νίκη” έχει επίσης στο παρελθόν επιτεθεί ευθέως στη ΝΔ για “κάλπικη ευσέβεια”, μπλέκοντας σε μία τραμπική ρητορική ΛΟΑΤΚΙ+, σεξουαλική αγωγή στα σχολεία (άσχετα αν δεν εφαρμόστηκε ποτέ), συμφωνία των Πρεσπών, τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ακόμη και το γεγονός ότι στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας συμπεριελήφθη μία… φεμινίστρια. Και με κραυγές κατά ψήφου στον… Βαραββά και συμβιβασμού με το “κακό”, καλούσε τους ψηφοφόρους να μαυρίσουν τη ΝΔ.

Το ακροδεξιό και χριστιανοθηρικό κομματικό μόρφωμα απάντησε όμως στον κ.Ιερώνυμο, υποστηρίζοντας μεν ότι σέβεται ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά σπεύδοντας να προσθέσει: “Η Παράδοση της Εκκλησίας έχει ωστόσο λόγο ελεγκτικό απέναντι στην πολιτική εξουσία, όταν η τελευταία διαφθείρει τον λαό”, με αναφορές μάλιστα στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Ηρώδη. Ενώ επιχείρησε να αποφύγει την κριτική για “χριστιανοταλιμπάν” με ισχυρισμούς περί “χριστιανοφοβίας”, πάντα σε τραμπική και alt- right “λογική”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει από την πλευρά του καταγγείλει το “Νίκη” ως… δεκανίκι της ΝΔ, καθώς ανεξαρτήτως αφετηρίας, αντλεί από την ίδια δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων με την Ελληνική Λύση και άρα εν τέλει κόβει κυρίως από τον ίδιο και όχι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης κοιτάζει δεξιά και “απειλεί” και με τρίτες εκλογές

Στη ΝΔ πάντως ανησυχούν για τυχόν διαρροές και δικών τους ψηφοφόρων προς τα δεξιά, αλλά και για τη μείωση των εδρών που θα λάβουν, εφόσον στη Βουλή μπούν περισσότερα κόμματα στις 25 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε μάλιστα χθες ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα και σε τρίτες εκλογές, εφόσον η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική. Έκανε λόγο εν προκειμένω για “απειλητικό σενάριο που ανοίγει τον δρόμο σε νέες περιπέτειες. Σε ακυβερνησία ή σε παραλυτικούς συμβιβασμούς, ακόμη και σε τρίτες εκλογές. Κάτι που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να αποκρούσουν με την ψήφο τους.”

Και διαμήνυσε: “Θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του την αριθμητική του νέου εκλογικού νόμου. Αν έχουμε, πράγμα πιθανό, περισσότερα κόμματα στη Βουλή, τότε αυξάνεται ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Και, κατά συνέπεια, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η κάλπη είναι και πάλι άδεια.” Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με κόμματα και κομματίδια εκ δεξιών της ΝΔ.

Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα σκέπτεται σύμφωνα με πληροφορίες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να επισκεφθεί το Άγιο Όρος μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο. Από την Πειραιώς υποστηρίζουν φυσικά ότι μία ενδεχόμενη επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία δεν συνδέεται με εκλογικές ανησυχίες, ωστόσο είναι προφανές ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε ως στόχο να απευθυνθεί και στο χριστεπώνυμο εκλογικό πλήθος.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν επίσης ότι η πλειοψηφία των δεξιών ψηφοφόρων θα συνταχθεί με τη ΝΔ και λόγω της απειλής της Τουρκίας, αλλά και καθώς μετά τις 21 Μαϊου υπάρχει ένα σαφές ρεύμα νίκης του κ. Μητσοτάκη και πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι θέλουν να είναι με το νικητή. Κυρίως όμως θεωρούν – εξ ου και η απειλή για τρίτες εκλογές- ότι ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας επιθυμεί κυβερνητική σταθερότητα και να λήξουν οι εκλογικές περιπέτειες, για αυτό και θα ψηφίσουν ξανά ΝΔ. Η δε κόντρα με το κόμμα “Νίκη” ωφελεί ενδεχόμενως και τη ΝΔ στην προσπάθεια της να κρατήσει κεντροδεξιούς και κεντρώους, πασοκογενείς, ψηφοφόρους.

πηγή: news247.gr