Κλειστά τα καταστήματα τα Σαββατοκύριακα σε Αττική και Θεσσαλονίκη με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Ανοιχτά παραμένουν δημοτικά και γυμνάσια – Στις ηλικίες από 25 έως 44 ετών τα περισσότερα νέα κρούσματα- Μεγάλη η ενδοοικογενειακή μετάδοση λέει η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου – Ο ρόλος των κορονοπάρτι στη διασπορά – Γενικευμένη η αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της Αττικής.


Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, οι οποίοι δεν συμφωνούσαν στη δέσμη των μέτρων που θα διατηρηθούν ή θα εφαρμοστούν επιπροσθέτως στις «κόκκινες» περιοχές και ιδιαίτερα στην Αττική.

Αυτά είναι:

  • Αναστολή λειτουργίας των Λυκείων δια ζώσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο
  • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
  • Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
  • Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Τα μέτρα αυτά ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6 και ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.
  • Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ήτοι Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας ξεκίνησε με καθυστέρηση σχεδόν 2 ωρών, λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών σημείωσε ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ αριθμού τεστ με 46.000 τεστ.Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει επιδείνωση και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500. Ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια σε κόκκινες περιοχές, καθώς ανακοινώθηκε ότι δεν θα τροποποιηθεί η λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν συνολική επιδείνωση της κατάστασης: Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, τα νέα κρούσματα είναι κυρίως στις ηλικίας 25- 44 ετών, ενώ μεγάλη είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά. Βασικό ρόλο παίζουν οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια, ενώ ειδικά για την Αττική, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές τους, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στην Αττική στα 4.400.

Ειδικά για τα σχολεία, είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να τηρούν σχολιαστικά τα μέτρα και παράλληλα να εμβολιαστούν.

Ακολούθως ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο. Μίλησε για τάση υποχώρησης της επιδημίας και ειδικότερα για επιβράδυνση του ρυθμού της στην Ευρώπη, από την περασμένη εβδομάδα.  Ειδικά για την Ελλάδα όμως, παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές.

Η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό φθάνει το 50%. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο κ.Μαγιορκίνης επέμεινε στην τήρηση της «κοινωνικής φούσκας», της επαφής δηλαδή, με λίγα και συγκεκριμένα άτομα. Η κόπωση αναδεινύεται παράγοντας επιδείνωσης της κατάστασης.