Μία από τις πιο ιστορικές προσωπικότητες της Ηλιούπολης πέθανε τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2019

Ο λόγος για τον Νίκο Πολυχρονόπουλο, τον επί χρόνια μαέστρο της φιλαρμονικής του Δήμου Ηλιούπολης. Ο Νίκος Πολυχρονόπουλος ήταν γέννημα-θρέμμα Ηλιουπολίτης, με 60ετη δράση στη δημόσια ζωή της Πόλης και ξεχώριζε για το ήθος, την ανθρωπιά του και τη διαρκή βοήθεια και υποστήριξη σε νέους ανθρώπους. Ήταν καθηγητής μουσικής αγωγής και αρχιμουσικός.

Μια από τις πιο καλοσυνάτες φιγούρες που σίγουρα όλοι οι Ηλιουπολίτες είχαν συναντήσει σε κάποιο σημείο της πόλης.


Κώστας Γ. Σεφτελής

Καλό σου ταξίδι δάσκαλε.
Τη ζωή μας εξακολουθούν να φωτίζουν το ήθος σου, η ανθρωπιά σου, η αξιοπρέπεια σου και η δημοκρατική σου στάση ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές.
Ποτέ δεν λύγισες. Όσοι προσπάθησαν να σε κάμψουν δεν το κατάφεραν ούτε θα το καταφέρουν.
Πολύ σύντομα η πόλη μας θα αποκτήσει τη φιλαρμονική που της αξίζει, ισάξια του δικού σου δημιουργήματος και μάλιστα θα φέρει το όνομα σου.

Υπόσχεση!


Ο Νίκος Πολυχρονόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή μουσική κοντά στους Ι. Ιωαννίδη, Μ. Κουτούγκο, Απ. Βαλληνδρά, Ευ. Τζελά και Σώτο Βασιλειάδη.

Υπηρέτησε ως Καθηγητής Μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση, επί είκοσι πέντε χρόνια.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ίδρυσε διάφορα μουσικά σύνολα, τα οποία και διηύθυνε: Χορωδία και Ορχήστρα του Μουσικού Ομίλου Τρικάλων (1965), Μαθητική Φιλαρμονική από μαθητές του Γυμνασίου Αρένων Ηλιούπολης (1978), Χορωδία και Ορχήστρα Νέων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ηλιούπολης (1990), Δημοτική Φιλαρμονική Ηλιούπολης «Απόστολος Μόσχος» (1995), Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Ευήκοος» (1997).

Μερικές σημαντικές στιγμές αυτή της πορείας είναι:

Η πρώτη παρουσίαση του «Μαουτχάουζεν» στην επέτειο των πενήντα χρόνων από το κλείσιμο του στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με παρόντες τους Ιακ. Καμπανέλλη, Γ. Ρίτσο, τον Πρόεδρο της Ισραηλινής κοινότητας και τον Πρέσβη του Ισραήλ (Ηλιούπολη, 5 Μαίου 1995).

Η πρώτη παρουσίαση του «Άξιον Εστί» (Ελύτη – Θεοδωράκη), σε μεταγραφή για ορχήστρα πνευστών από τη Δημοτική Φιλαρμονική, με μαέστρο τον Φραγκίσκο Κοντορούση (Ηλιούπολη, 3 Οκτωβρίου 2007).

πηγές: ilioupolinews.gr / facebook / Π.ΑΟΔΗΛ.