Μπόκα ‑ Ρίβερ: Η ιστορία του μεγαλύτερου ντέρμπι του κόσμου

Ο τελικός του Copa Libertadores χαρακτηρίζεται ως ο «αγώνας του αιώνα»

Η κόντρα των δυο ομάδων του Μπούενος Άιρες είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο.

Το Μπόκα – Ρίβερ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα «ντέρμπι του μίσους» παγκοσμίως. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού του Copa Libertadores, δηλαδή του αντίστοιχου Champions League της Νοτίου Αμερικής, οι δυο τους θα βρεθούν στον τελικό. Και μάλιστα την τελευταία χρονιά που ο τελικός θα είναι διπλός. Οπότε και το «Λα Μπομπονέρα» και το «Ελ Μονουμεντάλ» θα υποδεχθούν αυτό το τεράστιο ντέρμπι.

Η κόντρα τους άρχισε αρκετά παλιά. Και οι δυο προέρχονταν από την περιοχή «Μπόκα». Αλλά η περιοχή δεν χωρούσε δυο ομάδες. Έδωσαν λοιπόν μεταξύ τους έναν αγώνα για το ποιος θα παραμείνει στην περιοχή. Η Μπόκα κέρδισε και η Ρίβερ μεταφέρθηκε στην περιοχή Νούνιες, μια πολύ πιο πλούσια περιοχή. Με τα χρόνια, η δεύτερη απόκτησε το παρατσούκλι «Μιλονάριος» (εκατομμυριούχοι) και άρχισε να εκπροσωπεί τα πιο ευκατάστατα στρώματα, την στιγμή που η Μπόκα, παρέμεινε η ομάδα της εργατικής τάξης και των Ιταλών μεταναστών.

Περίπου το 62,5% των κατοίκων της Αργεντινής έχει τουλάχιστον έναν πρόγονο από την Ιταλία. Αλλά με τον καιρό η Ρίβερ κέρδισε κι αυτή οπαδούς. Σήμερα περίπου το 73% των Αργεντίνων, υποστηρίζει είτε την μια είτε την άλλη ομάδα.

 

Το «Λα Μπομπονέρα»

Το μίσος αυξανόταν συνεχώς. Η κόντρα των ομάδων, δεν έμενε μόνο μέσα στο γήπεδο. Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ντέρμπι, ήταν το 1968, όταν 71 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 150 τραυματίστηκαν, σε μια τραγωδία παρόμοια με εκείνη την «Θύρας 7». Οι εκδοχές για το γιατί η πόρτα της θύρας που βρίσκονταν οι φίλοι της Μπόκα ήταν κλειστή, είναι πολλές.

Πριν από τρία χρόνια, ένα ματς μεταξύ των δυο ομάδων δεν έγινε ποτέ, όταν οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τους παίκτες της Ρίβερ Πλέιτ μόλις βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο ημίχρονο. Και μάλιστα εκείνο το ματς ήταν για την φάση των 16 του Copa Libertadores. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στον τελικό.

 

Το «Ελ Μονουμεντάλ»

Σήμερα λοιπόν στις 21:00, το «Λα Μπομπονέρα» θα φορέσει τα καλά του. Δηλαδή τα μπλε και τα κίτρινα. 2.500 δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο έκαναν αίτηση για διαπίστευση. Το ίδιο θα συμβεί και στην έδρα της Ρίβερ Πλέιτ στις 24 Νοεμβρίου, όταν οι οπαδοί της Ρίβερ θα φορέσουν τα δικά τους, λευκά και κόκκινα.

Ας ελπίσουμε να μην γίνουν έκτροπα και να κερδίσει ο καλύτερος. Θα είναι η Μπόκα του Κάρλος Τέβες ή η Ρίβερ του Νάτσο Σκόκο; Λίγη υπομονή.

Συντάκτης: ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ, πηγή: e-daily.gr

Open Beyond TV21:00– ΤΕΛΙΚΟΣ COPA LIBERTADORES BOCA JUNIORS-RIVER PLATE