Νέο Αντιπλημμυρικό Έργο στην Ηλιούπολη – Παρουσίαση μεγάλου διαδημοτικού έργου ομβρίων

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι Δήμαρχοι Ηλιούπολης και Βύρωνα κ.κ. Β. Βαλασόπουλος και Γ. Κατωπόδης και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Ερμίνα Κυπριανίδου προκειμένου να παρουσιάσουν ένα τεράστιο αντιπλημμυρικό έργο κατασκευής αγωγών ομβρίων που ξεκινάει από τον Καρέα και θα φτάνει μέχρι τη περιοχή Νησάκι της Ηλιούπολης.

Κοινός τόπος ο οποίος τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ήταν η αποτελεσματικότητα της στενής συνεργασίας και της συνέργειας μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας που κατάφεραν να ξεκολλήσουν από όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα την διαδικασία και να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις για την χρηματοδότηση και την εκτέλεση του έργου.

Όπως περιέγραψαν και οι τρεις ομιλητές πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία περιοχών του Δήμου Βύρωνα (περιοχή Καρέα) και σημαντικού μέρους του Δήμου Ηλιούπολης.

Ιδιαίτερα στην οδό Αναστάσεως του Δήμου Ηλιούπολης που εφάπτεται του Κοιμητηρίου Ηλιούπολης τα πλημμυρικά φαινόμενα σε ισχυρές βροχοπτώσεις είναι ανεξέλεγκτα και άκρως επικίνδυνα ακόμη και για τη ζωή των πολιτών.

Η μελέτη του έργου, κατόπιν επίμονων αιτημάτων των δύο Δήμων, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής το έτος 2015, ολοκληρώθηκε το έτος 2017, στη συνέχεια το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και ακολούθησε ένας τεράστιος αγώνας, για την εξασφάλιση των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων των πολλών εμπλεκομένων φορέων και εντός τριών περίπου μηνών από σήμερα να προγραμματίζεται η δημοπράτηση του έργου, οπότε η κατασκευή του θα ξεκινήσει εντός του 2019.

Το έργο απαρτίζεται από δίκτυο 4 κυρίων συλλεκτηρίων αγωγών μήκους 3481 μέτρων, από έξι δευτερεύοντες αγωγούς συνολικού μήκους 314 μέτρων, ως επίσης και από μικρού μήκους αγωγό και μικρά τεχνικά σε εκτός σχεδίου περιοχή στον Καρέα κάτω από τη Μονή Άη Γιάννη Καρέα. Αποδέκτης των πλημμυρικών απορροών των έργων είναι ο συλλεκτήρας Σ1, στην συμβολή της Λ. Παπανδρέου και της οδού Ισαύρων Ηλιούπολης, όπου έχει κατασκευαστεί αναμονή σύνδεσης του Σ1 με τον αγωγό 1 του εν λόγω έργου .
Οι διατομές των αγωγών ποικίλουν, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του έργου σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος των αγωγών έχουν ορθογωνική διατομή 2×2 μέτρα, 2×1,80 μέτρα, 2×1,50 μέτρα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7.440.000€, και χρηματοδοτείται 100% από την Περιφέρεια Αττικής. 

Με την κατασκευή του δικτύου των αγωγών αυτών η Ηλιούπολη ολοκληρώνει το δίκτυο βασικών συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων (εντός του 2018 ολοκληρώθηκαν και έχουν τεθεί σε λειτουργία οι σημαντικότατοι βασικοί αγωγοί Σ2 και Σ3 που κάλυψαν μεγάλο τμήμα της πόλης), οπότε ένα από τα μείζονα προβλήματα της πόλης, αυτό της αντιπλημμυρικής θωράκισης, επιλύεται οριστικά. Απομένουν ορισμένοι δευτερεύοντες αγωγοί σε εσωτερικούς δρόμους για την πλήρη απαγωγή των βρόχινων υδάτων, η σχετική μελέτη προβλέπεται να εκπονηθεί εντός του 2019, και η υλοποίηση θα προχωρήσει παράλληλα με την κατασκευή των βασικών αγωγών Καρέα – Αναστάσεως.