Ηλιούπολη – Οδηγίες προς τους πολίτες εν όψει έντονων καιρικών φαινομένων

Ο Δήμος Ηλιούπολης ενημερώνει ότι, εν όψει της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού στην Αττική και τις αναμενόμενες χιονοπτώσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από το απόγευμα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης – ΕΟΔΠΗ είναι σε ετοιμότητα.

Ο Δήμος συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και εφιστά την προσοχή των οδηγών ώστε να τις χρησιμοποιούν, όπου κρίνεται σκόπιμο.

Σημεία προμήθειας αλατιού

Έχει γίνει έγκαιρα προμήθεια αλατιού και όσοι κάτοικοι του Δήμου επιθυμούν, μπορούν να προμηθεύονται σακούλες με αλάτι, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, από τις 11:00 το πρωί, από τα ακόλουθα 5 σημεία:

 • Στο χώρο στάθμευσης του Sports Cafe στα Αστυνομικά
 • Στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας
 • Όπισθεν του Ι.Ν. Αγίας Μαύρας
 • Στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής
 • Στο Δημαρχείο

Τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης θα είναι πλήρως στελεχωμένο και οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα:

 • Για αναφορές προβλημάτων σχετικά με τις ενέργειες αποχιονισμού των τμημάτων του δημοτικού οδικού δικτύου, ενδεχόμενων προβλημάτων και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πτώσεις δέντρων, ζημιές κ.λπ.) τηλ. 21099700782109970079 και 2109970165.
 • Για διακοπή ή βλάβη ηλεκτροδότησης κ.λπ. (Αρχικά πρέπει να γίνει αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ) τηλ2109970197
 • Για περιπτώσεις ανάγκης παροχής ιατρικής βοήθειας ή υποστήριξηςπρογραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις, αιμοκαθάρσεις, χημειοθεραπείες κ.ά. τηλ. 2109970007 (Τηλεφωνήστε 24ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο σας ραντεβού, για την έγκαιρη μετάβασή σας).

Θερμαινόμενες αίθουσες

Με στόχο την προστασία των πολιτών από τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και της χιονόπτωσης, ο Δήμος Ηλιούπολης διατηρεί από την Κυριακή 5/2, σε 24ωρη βάση:

 • Aνοιχτή την θερμαινόμενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ηλιούπολης (Σοφ. Βενιζέλου 114 & Πρωτόπαπα), προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι συμπολίτες έχουν ανάγκη, όπου να τους προσφερθούν ζεστά ροφήματα κ.ά.
 • Ανοιχτή την θερμαινόμενη αίθουσα του Δημοτικού Αναψυκτήριου Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (Ύδρας & Μνησικλέους) στην οποία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα μπορούν να ζεσταθούν, να τους προσφερθούν ζεστά ροφήματα κ.ά.

Βεβαίωση μετακίνησης

Για τη διευκόλυνση των πολιτών που επιθυμούν την έκδοση βεβαίωσης για αδυναμία μετακίνησης, το σχετικό έγγραφο διατίθεται με ψηφιακή υπογραφή στην ιστοσελίδα του Δήμου www.ilioupoli.gr (Χορήγηση Βεβαίωσης Δυσκολίας Μετακίνησης Λόγω Χιονιού ή Παγετού) προκειμένου οι δημότες να συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, να το κατεβάσουν και να το χρησιμοποιήσουν όπου χρειάζεται.

Διαθέσιμα ανοιχτά δημοτικά πάρκινγκ

Ο Δήμος Ηλιούπολης -σε περίπτωση χιονόστρωσης και δυσκολίας κίνησης αυτοκινήτων- κάνει έκκληση να σταθμεύσετε έτσι ώστε να μην εμποδίζεται ο εκχιονισμός ή στα διαθέσιμα ανοιχτά δημοτικά πάρκινγκ:

 • Έναντι του ΙΚΑ στην οδό Ναυαρίνου
 • Στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού (ΙΚΑ)
 • Στο Δημοτικό Πάρκινγκ (Μαρίνου Αντύπα και Φραντζή)
 • Στο Πάρκινγκ του Δημαρχείου
 • Στο Πάρκινγκ του Α’ Κλειστού Γυμναστηρίου

Μητρώο Εθελοντών

Το Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας αποτελεί μια κρίσιμη ενισχυτική δύναμη για την αποτελεσματικότητα του έργου του Δήμου σε περιόδους κρίσεων οφειλόμενων σε ακραία και ασυνήθιστα φυσικά φαινόμενα.

Προσκαλούμε τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες που θέλουν να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, να δηλώσουν στο https://forms.gle/vv78E6Kn7boYDKXaA τα στοιχεία τους, την ειδικότητά τους και την επιθυμία τους για την εθελοντική δράση αυτής της μορφής.

Ειδικότερα, όσους έχουν:

– Κατάλληλη φυσική κατάσταση για την στελέχωση εθελοντικών πεζοπόρων τμημάτων για την παροχή βοήθειας, φαρμάκων, τροφίμων κ.λπ., σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη.

– Αλυσοπρίονα ή άλλα εργαλεία χρήσιμα για επεμβάσεις ανάγκης.

– Οχήματα τετρακίνητα κατάλληλα για την κίνηση σε αντίξοες συνθήκες εδάφους ή καιρού, όπως τζιπ, ημιφορτηγά, 4×4 κ.λπ.

– Ειδικά οχήματα έργου, όπως μπουλντόζες, γερανούς, γκρέιντερ ή άλλα μικρότερα τύπου bobcat ή άλλα σχετικά και επιθυμούν την διάθεσή τους για κοινωνικό σκοπό.

Σχολεία

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση εντός του Σαββατοκύριακου.

 

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, έχουμε μπροστά μας έντονα καιρικά φαινόμενα. Χρειάζεται απ’ όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, να αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του φαινομένου και να προσέχετε πάρα πολύ, ώστε να περάσει κι αυτή η δοκιμασία χωρίς κινδύνους και απώλειες», τονίζει ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γιώργος Χατζηδάκης.