Πατρίκ Μουράτογλου – Ο προπονητής που «ανακάλυψε» τον Στέφανο Τσιτσιπά

Ο Πατρίκ Μουράτογλου είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές τένις στον κόσμο. Προπονεί τη Σερένα Γουίλιαμς τα τελευταία 7 χρόνια, «ανακάλυψε» τον Στέφανο Τσιτσιπά στο Youtube και τον κάλεσε στην Ακαδημία του στη Γαλλία, είναι ο άνθρωπος που ξέρει να ξεχωρίζει από μακριά «τα διαμάντια» του τένις πριν καν ακόμα λάμψουν.

Γεννήθηκε στη Γαλλία τον Ιούνιο του 1970, πατέρας του είναι ο επιχειρηματίας, ο Πάρης Μουράτογλου, γνωστός στο χώρο της ενέργειας με καταγωγή από την Κων/πολη. Ο μικρός Πατρίκ έπιασε την πρώτη ρακέτα στα χέρια του σε ηλικία τεσσάρων ετών κι έκτοτε έγινε μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της Γαλλίας καθώς ώς έφηβος έφτασε έως το Νο. 6 της χώρας. Κοντά στην εφηβεία καλέστηκε να πείσει τους γονείς του ώστε να τον αφήσουν να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα στο τένις.

«Πότε δε σκέφτηκα στη ζωή μου κάτι άλλο από το να είμαι επαγγελματίας τενίστας, όταν είδα το όνειρο αυτό να απομακρύνεται από μένα ένιωσα πως έχασα το σκοπό της ζωής μου» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, οι γονείς του και ιδιαιτέρως του ο πατέρας του Πάρης είχε διαφορετική άποψη, θεώρησε καλύτερο για τον γιό του να σπουδάσει και να αποκτήσει ακαδημαϊκές γνώσεις αφήνοντας στην άκρη τον αθλητισμό.

Μιλώντας κάποια στιγμή για εκείνη την περίοδο της ζωής του είχε πει χαρακτηριστικά «Νόμιζα ότι δεν μπορούσαν να με καταλάβουν ή ότι δεν ήθελαν καν να ακούσουν. Μια μέρα κατάλαβα ότι η στάση τους ήταν αιτιολογημένη. Δεν ήταν εκείνοι που δεν ήταν σε θέση να με ακούσουν, ήμουν εγώ που δεν είχα καταφέρει να κάνω τον εαυτό μου να ακούγεται. Αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα του επιτρέψω να του συμβεί ξανά αυτό».

Η συνέχεια θα τον βρει να σπουδάζει σε μια εμπορική σχολή -για ένα χρόνο περίπου- δίνοντας προσωρινά χαρά στον Πάρη Μουράτογλου. Αυτό δε κράτησε πολύ αφού ο Πατρίκ Μουράτογλου είχε άλλα όνειρα. Το 1991 ζήτησε δουλειά από τον πατέρα του, «Κρατούσα λογιστικά βιβλία, έκανα διαχειριστικούς ελέγχους, κάποιες μισθώσεις ακινήτων και έπαιρνα τα λιγότερα λεφτά από όλους, 1.500 φράγκα τον μήνα. Η δουλειά μου άρεσε αλλά δεν μπορούσα να βλέπω τον εαυτό μου να κάνει αυτό για πάντα» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

Λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισε ν’ αφήσει μια και καλή τα γραφεία και να επιστρέψει στα γήπεδα με ρόλο προπονητή πια. Ο πατέρας του Πάρης αν και απογοητευμένος από την επιλογή του γιού του, αποφασίζει να τον βοηθήσει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του, έτσι «γεννήθηκε» η Ακαδημία Τένις Μουράτογλου. «Αποφάσισα να γίνω προπονητής ώστε να μπορώ να βοηθάω του παίκτες να γίνουν αυτό που πραγματικά θέλουν, αφού εγώ δεν κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου» έχει πει χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την προπονητική του πορεία ο Πατρίκ Μουράτογλου είχε ένα όχι ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο παικτών, ψάχνοντας όμως για νέα ταλέντα, για ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουν στο δρόμο τους,  «έπεσε» πάνω στον μικρό τότε Κύπριο Μάρκο Παγδάτη. Ο Μουράτογλου ταξίδεψε ως την Κύπρο για να συναντήσει τον 13χρονο Παγδάτη και του έκανε πρόταση να έρθει στην Ακαδημία του στο Παρίσι. Οι δυό τους κατάφεραν πολλά πράγματα στο αγωνιστικό τένις, φτάνοντας ως τον τελικό του Australian Open όπου εκεί έχασε ο Μάρκος Παγδάτης από τον Roger Federer.

Η σχέση τους προπονητή-αθλητού κράτησε επτά χρόνια με τον Μάρκο Παγδάτη να φτάνει το Νο. 8 στην Παγκόσμια κατάταξη και τον Πατρίκ Μουράτογλου να βγαίνει από την αφάνεια και να αναγνωρίζεται η αξία του. Έπειτα από την προπονητική επιτυχία αυτή η Ακαδημία Μουράτογλου γνώρισε στιγμές δόξας αφού διάσημοι επαγγελματίες τενίστες όπως η Ρωσίδα Αναστασία Παβλιουτσένκοβα, η Γαλλίδα Αραβάν Ρεζά, ο Γάλλος Ζερεμί Σαρντί και ο Βούλγαρος Γκριγκόρ Ντιμίτροφ ανέβασαν στροφές από την στιγμή που βρέθηκαν στα χέρια του Μουράτογλου.

Η επιστροφή της Σερένα Γουίλιαμς

Το 2012 ήταν η χρονιά που το αστέρι του Αμερικανικού γυναικείου τένις, Σερένα Γουίλιαμς ζήτησε τη βοήθεια του Πατρίκ Μουράτογλου. Η περίοδος εκείνη ήταν αρκετά δύσκολη για την τενίστρια αφού για πρώτη φορά στην καριέρα της είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο Grand Slam. Η εμπειρία και οι προπονητικές οδηγίες του Μουράτογλου την “έβγαλαν” από την ακινησία δίνοντας και πάλι τη θέση Νο1 στην κατάταξη του WTA.

Μαζί κατάφεραν να πάρει τον πέμπτο και έκτο τίτλο στο Wimbledon, χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, τον τέταρτο,πέμπτο και έκτο τίτλο στο US Open, τον δεύτερο και τρίτο τίτλο της στο French Open τον έκτο τίτλο της στο Australian Open. O Πατρίκ Μουράτογλου ήταν ο άνθρωπος που την “ανέστησε”, ο προπονητής που είδε πιο βαθιά από τον καθένα τη δύναμη και τη δυναμική της Σερένα και κατάφερε να την βάλει και πάλι μέσα “στο παιχνίδι” του αγωνιστικού τένις.

Το Youtube έφερε τον Τσιτσιπά στο Μουράτογλου

Το ανήσυχο πνεύμα του ταλαντούχου προπονητή τον οδήγησε στον Στέφανο Τσιτσιπά, πριν καν ακόμα ξεχωρίσει σε παγκόσμια τουρνουά, ο Πατρίκ Μουράτογλου είχε δει το ταλέντο και το αγωνιστικό πνεύμα του νεαρού τενίστα. «Όταν γνώρισα τον Στέφανο Τσιτσιπά, ήταν ακόμη πολύ νέος και δεν είχε ξεχωρίσει στον κόσμο του τένις, αλλά κέρδισε αμέσως την αμέριστη συμπάθεια μου. Εντυπωσιάστηκα από τη νοοτροπία αγωνιστή , αλλά και από τον τρόπο που αναλάμβανε τις ευθύνες του στους αγώνες. Έπαιρνε ρίσκα, δεν επαναπαυόταν σε λάθη των αντιπάλων του» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη του στο περιοδικό Κ της Καθημερινής.

 

Η Ακαδημία των Πρωταθλητών

Τα θεμέλια της Ακαδημίας Μουράτογλου (Mouratoglou Tennis Academy) μπήκαν το 1996 όταν ακόμη ήταν 26 ετών ο Πατρίκ Μουράτογλου. Ξεκίνησε νοικιάζοντας δυο γήπεδα για ένα εξάωρο την ημέρα σε ένα προάστιο του Παρισιού. Σήμερα η ακαδημία καλύπτει έκταση 120 στρεμμάτων ανάμεσα σε Νίκαια και στις Κάννες. Μέσα σε μια εικοσαετία και πλέον εξελίχθηκε σε μια υπερπαραγωγή, με 34 γήπεδα τένις. Το εσωτερικό σχολείο της ακαδημίας φιλοξενεί 180 μαθητές από 40 εθνικότητες δίνοντας τους τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδες τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αθλούνται καθημερινά με εξατομικευμένη προπόνηση.

O Πατρίκ Μουράτογλου έχει πλέον δικαιωθεί για την επιλογή να ακούσει τελικά την καρδιά και το ένστικτό του αφού η Ακαδημία του είναι μια από τις καλύτερες του κόσμου. Αφήνοντας πίσω του μια ασφαλή ζωή στο πλευρό του πατέρα του, άνοιξε το δρόμο χαράσσοντας την δική του πορεία στο παγκόσμιο τένις. Η αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι σταθερή, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και νέες επίδοξους τενίστες να φοιτήσουν στην Ακαδημία του.