Πλάνα από την νέα επίθεση στο Δημαρχείο Ηλιούπολης- Η απάντηση Βαλασόπουλου στην ανακοίνωση του Ρουβίκωνα

Βασίλης Βαλασόπουλος Δήμαρχος Ηλιούπολης:

Σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα το κτίριο του Δημαρχείου Ηλιούπολης με εκτεταμένες καταστροφές από το Ρουβίκωνα, ενώ στις 17 Απριλίου είχαμε δεχθεί μία ακόμα επίθεση στο γραφείο μου στο Δημαρχείο εναντίον συνεργατών μου εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης, εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τον αποτροπιασμό μου σε αυτές τις αήθεις πράξεις βίας.

Το γεγονός πως η Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας σε ανακοίνωσή της αναφέρεται προσωπικά σε εμένα μου δίνει την ευκαιρία να απαντήσω τα ακόλουθα:

Η πορεία μου στην πολιτική χαρακτηρίστηκε απο ήθος και αξιοπρέπεια, τα οποία δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ ούτε και από πολιτικούς μου αντιπάλους.

Ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου κέρδισε τον μειoδοτικό διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια.

Για το συμβάν με τη γερανογέφυρα έχω ζητήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ανεξάρτητη εμπειρογνωμοσύνη απο το ΤΕΕ.

Παρακολουθώ τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων μας και προσπαθώ διαρκώς να κάνω το καλύτερο για όλους.

Παραχώρησα τη συνέντευξη τύπου για να εξηγήσω τι ακριβώς είχε συμβεί και όχι για να προβάλω τις πράξεις μου.

Τη στιγμή της πρώτης επίθεσης στις 17 Απριλίου έπραξα το καθήκον μου προστεύοντας τους εργαζόμενους στο γραφείο μου απο μία εισβολή η οποία τους τρόμαξε.

Είμαι και θα παραμείνω υπέρμαχος και αγωνιστής της Δημοκρατίας μας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι μία και δεν χωρίζεται σε Αστική και μη Αστική, πλαστή και μη πλαστή.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι το πολίτευμα για το οποίο αγωνίστηκαν πολλές γενιές των προγόνων μας, είναι αυτή που θεμελίωσε η αρχαία Ελλάδα και εκφράζεται μέσω των λαών με την ψήφο τους.

Δεν μπορεί κανένας να δηλώνει υπερασπιστής της και ταυτόχρονα να την κατηγορεί γιατί απλά δεν συμφωνεί με αυτό που ο λαός επιλέγει.

Οι πολίτες επιλέγουν τους ανθρώπους που διοικούν τις πόλεις τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και αν κάποιοι δεν συμφωνούν τι πρέπει να γίνει; να καταλύσουν τη δημοκρατία γιατί τους φαίνεται αστική;

Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη δημοκρατία με δημοκρατικούς τρόπους.

Με επιχειρήματα, πολιτικό λόγο, πειθώ και με το όραμά μου.

Καταδικάζω απερίφραστα όποια μορφή βίας η οποία προκαλεί οργή σε όσους κατανοούν τα δημοκρατικά ιδεώδη και σε όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για έναν κόσμο ελεύθερο χωρίς την επιβολή ιδεών με βίαιες μεθόδους.

Ο λαός αποφασίζει και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες της Ηλιούπολης είναι αντίθετοι και αυτοί σε κάθε πράξη βίας και αυτό θα το δείξουν με την ψήφο τους στις δημοκρατικές δυνάμεις στις εκλογές της 26ης Μαΐου όπου θα επιλέξουν αυτούς που θεωρούν ικανότερους, πιο γνώστες και με έργο για την πόλη τους.


Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Επίθεση στο Δημαρχείο Ηλιούπολης

Καλωσήρθατε στο μαγικό κόσμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έναν κόσμο όπου ακόμα ζει και βασιλεύει η πρακτική του “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει” και όπου παρά τις αβυσσαλέες περικοπές, ακόμα υπάρχει χώρος για διορισμούς ημετέρων σε θέσεις κλειδιά και για απ’ ευθείας αναθέσεις έργων που εξοφλούνται μεν στο ακέραιο αλλά υλοποιούνται πλημμελώς ή και καθόλου. Στον κόσμο αυτό ζουν και βασιλεύουν οι κηφήνες που εν πολλοίς ευθύνονται για την κατρακύλα της ελληνικής κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες και ενδημούν λογιών λογιών σαπρόφυτα που βγάζουν το ψωμί (ή και το παντεσπάνι τους…) παρασιτώντας στις πλάτες της κοινωνικής βάσης και του κόσμου της εργασίας.

Ο αξιότιμος δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος δεν είναι όποιος κι όποιος. Όντας στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκαετίες, διαθέτει βιογραφικό που θα το ζήλευαν πολλοί από τους κηφήνες που λέγαμε πιο πάνω. Σπλάχνο από τα σπλάχνα του παλιού, καλού ΠΑΣΟΚ, έχει περάσει από όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει συμμετάσχει στην ΚΕΔΕ από διάφορα πόστα, ενώ για ένα διάστημα διετέλεσε και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου. Είναι προφανές λοιπόν ότι δε μιλάμε για κάποιο “βλαχοδήμαρχο” της σειράς, αλλά για ένα στέλεχος του βαθέως ΠΑΣΟΚ με χοντρές άκρες και διασυνδέσεις σε όλο το μηχανισμό της σαπίλας και της διαφθοράς.

Μιας και μιλάμε για σαπίλα και διαφθορά, ας δούμε λίγο την περίπτωση του κ. Ριρή, νυν τεχνικού ασφαλείας του δήμου. Ο κύριος αυτός ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας όταν πριν από ένα περίπου μήνα κατέρρευσε η γερανογέφυρα στο γκαράζ του δήμου Ηλιούπολης, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε διάφορα οχήματα του δήμου, ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί των εργαζομένων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο. Όντας ο τεχνικός ασφαλείας του δήμου, ο Ριρής είναι αυτός που υποτίθεται ότι πραγματοποιεί ελέγχους και συντάσσει αναφορές σχετικά με την αρτιότητα της συντήρησης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του δήμου, εντοπίζει τα κενά στην ασφάλεια και προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Θεωρητικά λοιπόν ο υπεύθυνος ασφαλείας θα έπρεπε να είχε εντοπίσει την ελαττωματική συντήρηση της συγκεκριμένης γερανογέφυρας και να συντάξει τις ανάλογες αναφορές προς το τεχνικό τμήμα του δήμου, προκειμένου να αποφευχθεί το κακό. Το πρόβλημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ριρής θα έπρεπε να καταγγείλει τον εαυτό του, καθώς είναι αυτός που μόλις 3 μήνες πριν είχε αναλάβει -ως εργολάβος, και μάλιστα με εντολή του ίδιου του δημάρχου- τη συντήρηση της εν λόγω γερανογέφυρας, έργο για το οποίο και εξοφλήθηκε στο ακέραιο το ποσό των 1350 ευρώ την 1η Μαρτίου 2019, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την κατάρρευσή της.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος τα τελευταία περίπου χρόνια έχει αναλάβει από το δήμο Ηλιούπολης συνολικά 18 έργα (το πρώτο στις 25/2 του 2016 και το τελευταίο λίγες μόλις μέρες πριν το ξεμπρόστιασμά του με την κατάρρευση της γερανογέφυρας. Κραυγαλέα απόδειξη της διαφθοράς που επικρατεί στο συγκεκριμένο δήμο είναι το γεγονός ότι η πρόσληψή του ως τεχνικού ασφαλείας πριν από ένα περίπου χρόνο δεν επηρέασε καθόλου την ανάθεση έργων σε αυτόν, η οποία και συνεχίστηκε σαν να μην τρέχει τίποτα. Για την επώνυμη καταγγελία του προηγούμενου τεχνικού ασφαλείας, κ. Αλέξανδρου Παραδείση, λίγες μόλις ώρες μετά το “ατύχημα” όπως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε απολύτως καμία αναφορά.Πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο δημαρχείο Ηλιούπολης, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε μία κατάσταση βαθύτατα προβληματική, με την οποία δεν ασχολήθηκε κανείς.

Πάνω στην πρεμούρα του να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τα όσα συνέβησαν, ο Βαλασόπουλος παραχώρησε συνέντευξη τύπου σχετικά με την παρέμβαση μας, όπου και προέβη σε ένα όργιο στρέβλωσης της πραγματικότητας, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον ήρωα της ημέρας, που προέταξε τα στήθη του για να σώσει τους υπαλλήλους του γραφείου του από μια κάποια υποτιθέμενη απειλή. Το βίντεο μας είναι δημόσιο για όποιον/α επιθυμεί να πιστοποιήσει οτι δεν εισβάλαμε απειλητικά, δεν είχαμε καλυμμένα πρόσωπα γιατί απλούστατα είχαμε σκοπό να μιλήσουμε και όχι να χρησιμοποιήσουμε άλλες μεθόδους. Αυτό που ίσως δεν κατάλαβε ο Βαλασόπουλος οτι περιστατικά «ατυχημάτων» που κοστίζουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων του δήμου του, δε σηκώνουν φιλικές κουβεντούλες όπως πιθανόν να φαντάστηκε. «Εμείς μιλάμε, εσύ ακούς», ήταν η επίμαχη φράση που έκανε έξαλλο τον δήμαρχο και έχασε την ψυχραιμία του προκαλώντας το χάος που επακολούθησε ανάμεσα στους υπαλλήλους του γραφείου του. Δεν έχει συνηθίσει προφανώς ούτε να τον αμφισβητούν, ούτε να του αντιμιλάνε. Η γκαιμπελική μονταζιέρα του Βαλασόπουλου επιχείρησε ως προεκλογικό τέχνασμα να πείσει ότι προτεραιότητα του είναι η προστασία όσων δουλεύουν γι’ αυτόν, δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο για τους εργαζόμενους που από τύχη δεν καταπλακώθηκαν από τη γερανογέφυρα που κατέρρευσε με ευθύνη του ίδιου, ή για τη γυναίκα που υπέστη σοβαρότατο τραυματισμό από το ανυψωτικό στο απορριμματοφόρο. Στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι τήρησε όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα συντήρησης της γερανογέφυρας, πράγμα που, προς τιμήν του, έρχεται να διαψεύσει επώνυμα ο πρώην τεχνικός ασφαλείας του δήμου Αλέξανδρος Παραδείσης με δημόσια καταγγελία του για κενά ασφαλείας στον δήμο Ηλιούπολης.

Τέλος έχουμε να δηλώσουμε ότι εμείς επιλέγουμε το πού θα παρέμβουμε, πότε και πώς, το πότε θα αποχωρήσουμε και με ποιον τρόπο. Σε πολιτικά αναλφάβητους όπως είναι ο Βασίλης Βαλασόπουλος απαντάμε οτι είμαστε κατά της αστικής δημοκρατίας, της πλαστής δημοκρατίας της οποίας δηλώνει υπέρμαχος και που μόνος σκοπός της είναι να επιβάλει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και να τα νομιμοποιεί μέσω των εκλογών. Μιας κάλπικης δημοκρατίας που δίνει εξουσία σε κομματοτραφή λαμόγια της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία δεν λογοδοτούν και δεν ελέγχονται από κανένα. Αυτή τη «δημοκρατία», ναι, την αποκηρύσσουμε και την πολεμάμε. Στον κόσμο για τον οποίο αγωνιζόμαστε δεν υπάρχουν κυβερνήσεις και κυβερνώμενοι. Η πολιτική είναι δουλειά όλων των πολιτών και όχι μιας αισχρής μειοψηφίας διεφθαρμένων κομματικών στελεχών.

Δεν μας φοβίζουν ούτε οι συλλήψεις, ούτε οι μηνύσεις, ούτε τα δικαστήρια, όσο το δίκιο και η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Δεν απολογούμαστε, επισημαίνουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν. Καλούμε τον κόσμο της εργασίας να αυτο-οργανωθεί, να διεκδικήσει όσα δικαιωματικά του ανήκουν. Καλούμε κάθε έναν και κάθε μία να μην συμμετάσχει σε στημένα εθνικά ή αυτοδιοικητικά εκλογικά πανηγύρια, να οργανωθεί και να αγωνιστεί για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο, για μια ζωή ελεύθερη που αξίζει να βιωθεί…