Πώς Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα μεταμορφώσει την Ηλιούπολη

Ο Δήμος Ηλιούπολης ετοιμάζει την πιο εμβληματική και μαζική ανά- πλαση της τελευταίας 20ετίας στην πόλη, με μαζικές παρεμβάσεις σε όλη την έκταση της. 

Η «Ηλιοτυπία» παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα.

Σε μαζικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια της πόλης προσανατολίζεται ο Δήμος Ηλιούπολης, έχοντας εξασφαλίσει μια φαραωνική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Ο Δήμος μας είναι από τους πιο ωφελημένους του προγράμματος καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει το ποσό των 8,7 εκατομμυρίων ευρώ για μαζικής κλίμακας αναπλάσεις σε όλη την έκταση της πόλης.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 20 χρόνια ο Δήμος δεν έχει ξαναλάβει τόσο μεγάλη χρηματοδότηση για έργα ανάπλασης, με τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν να είναι τεράστιες, αλλάζοντας ριζικά πολλά από τα σημεία της πόλης με τα
οποία οι πολίτες έρχονται καθημερινά σε επαφή. Η συγκεκριμένη ανάπλαση έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα: Να ενισχύσει και να ενοποιήσει τους δεκάδες χώρους πρασίνου που διαθέτει η Ηλιούπολη, οι οποίοι σήμερα είναι κατακερματισμένοι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η σύνδεση αυτή θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας πράσινων διαδρομών, οι οποίες επιφέρουν πολλά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Επιπλέον, τα έργα που θα πραγματοποιηθούν αποσκοπούν στον εμπλουτισμό της πόλης με πράσινο, αξιοποιώντας και φυτεύοντας τους ελεύθερους χώρους και τους εγκαταλελειμμένους χώρους πρασίνου για να δοθούν ανάσες σε όλες τις γειτονιές της ενώ βασικός στόχος είναι η ευκολότερη και αμεσότερη πρόσβαση όλων των κατοίκων σε χώρους πρασίνου.

Μακέτa από την ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Ηλιούπολης.
Τι Είδους Παρεμβάσεις Θα Πραγματοποιηθούν

Η μελέτη που εκπονείται περιλαμβάνει παρεμβάσεις με την προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, εξοπλισμού υπαίθριας άθλησης, εξοπλισμού παιδικής χαράς, φυτικού υλικού (και φυσικού χλοοτάπητα), διαδραστικά παιχνίδια μουσικής και εκπαίδευσης, σύγχρονου αρδευτικού συστήματος με τηλε-έλεγχο, πίστας ποδηλασίας, «έξυπνων» καθιστικών και φωτιστικών με σκοπό την ανάπλαση του αστικού ιστού του Δήμου.

Από όσα σημεία «περάσει» η ανάπλαση, θα «μεταμορφωθούν» πλήρως, καθώς οι εργασίες δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένα σημεία άλλα ολόκληρο τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τις επιλεγμένες τοποθεσίες. Παράλληλα, μαζί με τις βαριές τεχνικές εργασίες, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις αισθητικής βελτίωσης των κοινοχρήστων χώρων (εξοπλισμού πόλεων, αθλητικού υπαίθριου εξοπλισμού, εξοπλισμού παιδικής χαράς) και θα υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ. Σημαντικό είναι επίσης και το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς το έργο θα αναβαθμίσει τον φωτισμό σε όλους τους χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις, ενώ θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση έξυπνων καθιστικών και θα δημιουργηθούν νέοι χώροι πρασίνου για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Όπως επισημαίνει στην Ηλιοτυπία ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Σεφτελής «πρωταρχικός στόχος της διοίκησης είναι η παράδοση στους δημότες ενός έργου που θα ομορφύνει και θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητα του και την κατεύθυνση του δήμου προς την πορεία της πράσινης τοπικής ανάπτυξης».

Ο «χάρτης» της ανάπλασης.
Που Θα Γίνουν Οι Παρεμβάσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένες αναπλάσεις αφορούν σε όλη την έκταση της πόλης. Θα ξεκινούν από το Β’ Δημοτικό Γήπεδο Ηλιούπολης στην Αγία Μαρίνα, θα κατηφορίζουν προς τις λεωφόρους Πατριάρχου Γρηγορίου και Τσαμαδού και θα μεταμορφώνουν όλο τον περιβάλλοντα χώρο, όπως για
παράδειγμα την παιδική χαρά στην οδό Τσαμαδού και το πάρκο δίπλα σε αυτή καθώς και όλα τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου, εως την οδό Σπύρου Μήλιου.

Στη συνέχεια, η ανάπλαση θα επανεκκινεί από την πλατεία του ΙΚΑ προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά στην ανάπλαση ολόκληρης της λεωφόρου Ηρώς Κωνσταντοπούλου έως τα Πολυκλαδικά, με το έργο να αναζωογονεί τα πάντα στο πέρασμά του, όπως για παράδειγμα την πλατεία Βεάκη και την παιδική χαρά της οδού Καρνεάδου. Η δεύτερη διαδρομή από την πλατεία του ΙΚΑ θα κατευθύνεται προς την κεντρική πλατεία, αναπλάθοντας πλήρως ένα μεγάλο μέρος της Μαρίνου Αντύπα έως την εθνάρχου Μακαρίου.

Το πιο εμβληματικό έργο της διαδρομής αυτής θα είναι η πλήρης ανάπλαση της Μαρίνου Αντύπα στο ύψος της πλατείας του ΙΚΑ, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι αναψυχής έξω από το 2ο Λύκειο και το 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης.

Τέλος, στο πρόγραμμα ανάπλασης έχει μπει και η λεωφόρος Εθνάρχου Μακαρίου, η οποία θα αναπλαστεί σε μεγάλο μέρος της.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στην Ηλιοτυπία: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εφαρμόζουμε καινοτόμες λύσεις, που ομορφαίνουν την πόλη μας, αναδεικνύουν το πράσινο και ικανοποιούν τις ανάγκες των συμπολιτών μας στον δημόσιο χώρο».

Έτσι θα είναι η οδός Μαρίνου Αντύπα, στο ύψος του 2ου Λυκείου.

πηγή: iliotypia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ