Πότε θα ανακοινωθούν οι εθνικές εκλογές

Για την άλλη εβδομάδα προσδιορίζουν κυβερνητικές πηγές, προκειμένου οι κάλπες να στηθούν στις 9 Απριλίου. Στις 14 είτε στις 21 Μαΐου υπολογίζουν στο Μαξίμου ότι θα γίνουν οι ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές.

 

Για το θέμα των εκλογών ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συγκεκριμένα αν το υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή θα είναι το τελευταίο πριν από τις εκλογές, πόσες φορές ακόμη ο ίδιος θα κάνει την ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες και αν θα υπάρξει κάποια έκπληξη ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο κ. Οικονόμου περιορίστηκε, λοιπόν, να απαντήσει ότι «στο υπουργικό της Παρασκευής θα πάρετε τις απαντήσεις σας για όλα αυτά τα ερωτήματα», τα οποία άφησε έτσι ανοιχτά.

Πάμε να δούμε όμως τι λέει το ρεπορτάζ. Πράγματι, την Παρασκευή 3 Μαρτίου θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να κάνει την εισήγησή του για τον κατώτατο μισθό και το οποίο αναμένεται να αποφασίσει την αύξησή του.

Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού ως προεκλογικό εργαλείο και το γεγονός αυτό αποτελεί, κατά τις πληροφορίες, βασικό λόγο στο σκεπτικό της προκειμένου η σχετική ανακοίνωση να μη συμπέσει με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, καθώς στο μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν οι εκλογές να επισκιάσουν τον κατώτατο μισθό. Επομένως αυτός είναι ο πρώτος λόγος που, σύμφωνα με τις πληροφορίες από ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, δεν αναμένεται ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών αυτή την Παρασκευή.

Ο δεύτερος λόγος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι στο Μαξίμου θέλουν να έχουν κλείσει νομοθετικές εκκρεμότητες πριν από την ανακοίνωση των εκλογών. Ως εκ τούτου κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν την -σε πολιτικό επίπεδο- ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εκλογών μέσα στην άλλη εβδομάδα και πιθανότατα λίγο πριν από τη 10η Μαρτίου όπου αναμένεται να έχουμε την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής προκειμένου οι κάλπες να στηθούν στις 9 Απριλίου.

Το αν η -σε πολιτικό επίπεδο- ανακοίνωση των εκλογών θα γίνει μέσα από δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ή μέσα από τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού ή μετά από συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι κάτι που οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό. Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι στο Μαξίμου οι ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές υπολογίζουν να γίνουν είτε στις 14 είτε στις 21 Μαΐου.

πηγή: Γιάννης Μπασκάκης / efsyn.gr