Σε εξέλιξη αρχαιολογική ανασκαφή στη συμβολή των οδών Ουρανίας και Κλειούς στον Άλιμο

Πλούσια σε ευρήματα είναι η περιοχή γύρω από τον λόφο της Αγίας Άννας, στον Άλιμο.

Στα χαμηλότερα σημεία του λόφου έχουν αποκαλυφθεί οικιστικά κατάλοιπα  εντός οικοπέδων των οδών Μ. Αντύπα, Θεσμοφορίων, Κλειούς, Μελπομένης, Ουρανίας και Γερουλάνου.

Σε εξέλιξη είναι σήμερα ανασκαφική έρευνα σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Ουρανίας και Κλειούς και ελπίζουμε ότι τα ευρήματα θα αποσαφηνίσουν την εικόνα, αν συνδυαστούν με τη μικρή απόσταση που χωρίζει το σημείο,  από τη θέση του Θεσμοφορίου του Αλιμούντος, το οποίο  οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι βρισκόταν στην κορυφή του λόφου της Αγίας Άννας ή στην εγγύτερη περιοχή της.

Στην οδό Κλειούς, ακριβώς απέναντι από το οικόπεδο όπου γίνεται σήμερα ανασκαφή,  το 1999, η εύρεση ενός ταφικού περιβόλου αποκάλυψε ότι στην περιοχή είχαν πραγματοποιηθεί ταφές κάθε είδους. Βρέθηκαν βαθείς λάκκοι καύσης των νεκρών αλλά και ρηχές ταφικές πυρές, τάφοι απλοί αλλά και κεραμοσκεπείς, μία μαρμάρινη σαρκοφάγος και αρκετοί εγχυτρισμοί, δηλαδή ταφές νηπίων κυρίως μέσα σε μεγάλα αγγεία.

Ευρήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν τα τέσσερα μεγάλα μαρμάρινα αγγεία (λήκυθοι) του 4ου αι. π.Χ. με ανάγλυφες παραστάσεις αποχαιρετισμού του ανθρώπου που φεύγει από τη ζωή. Οι αρχαιολόγοι αποκαλούν αυτές τις σκηνές «δεξιώσεις», καθώς ανάμεσα στο νεκρό και τον ζωντανό που τον αποχαιρετά υπάρχει χειραψία, χαιρετισμός με το δεξί χέρι.

Μάλιστα, η μία από τις ληκύθους βρισκόταν στην κορυφή μιας στήλης που έφερε χαραγμένα τα ονόματα ολόκληρης οικογένειας Αλιμουσίων!

Tα ευρύματα:

πηγή: Ελισάβετ Μιτσού / alimosonline.gr