Σκάνδαλο στην Εθνική Βιβλιοθήκη – Βιβλία της χαρίζονται σε τρίτους

Προβλήματα με οσμή σκανδάλου στη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου η ενέργεια ανώτερου στελέχους της προκάλεσε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Η υπόθεση αφορά στη χαριστική διάθεση βιβλίων της Βιβλιοθήκης στα μέλη του Συλλόγου των Υπαλλήλων της, και αυτό κατά παράβαση του νόμου που την διέπει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε το περασμένο Πάσχα, με την ευκαιρία των εορτών, όταν δωρίστηκαν περισσότερα από 60 βιβλία (λευκώματα και άλλες πολυτελείς εκδόσεις), από τα αντίτυπα ελληνικών εκδόσεων που κατατίθενται στην ΕΒΕ από τους εκδότες, κατά την επιταγή του νόμου για την «κατά νόμο κατάθεση».

Το πρωτοφανές γεγονός κρατήθηκε μυστικό και εντός των τειχών της Βιβλιοθήκης, ωστόσο διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ, η οποία όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (Είναι γνωστή η καθυστέρηση των ΕΔΕ στο δημόσιο, άλλωστε).  Είναι άγνωστο στο μεταξύ, αν τα βιβλία επανακτήθηκαν, προκειμένου  να επανέλθουν στη θέση τους.  Εξάλλου πηγές μας, που γνωρίζουν καλά το θέμα, δεν στέκονται ούτε στον αριθμό ούτε στην ποιότητα των τεκμηρίων αυτών –όπως αποκαλούνται γενικότερα, τα έργα επιστήμης και πολιτισμού που κατατίθενται στην Εθνική Βιβλιοθήκη –  αλλά στην ουσία του πράγματος:

Στην υποχρέωση δηλαδή, της Εθνικής Βιβλιοθήκης να συγκεντρώνει, να διατηρεί και να διαφυλάσσει στο διηνεκές αυτά τα τεκμήρια, που αποτελούν προϊόν ελληνικής δημιουργίας. Και όχι να τα διαθέτει κατά το δοκούν σε συλλόγους, ιδιώτες ή άλλους αποδέκτες…

Η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τα ερωτηματικά

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την «κατά νόμο κατάθεση» (4452/2017) συνιστά υποχρέωση κάθε έλληνα εκδότη ή συγγραφέα (αν δε υπάρχει εκδότης) να καταθέτει τέσσερα αντίτυπα της έκδοσης –καθώς και άλλου είδους τεκμηρίων, όπως ηλεκτρονικού ή οπτικοακουστικού μέσου) στην Εθνική Βιβλιοθήκη, εκ των οποίων το ένα παραδίδεται στην Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, η Εθνική Βιβλιοθήκη αποτελεί θεματοφύλακα και διαχειριστή της ελληνικής πνευματικής παρακαταθήκης, όπως σημειώνεται στους σκοπούς της ενώ ό,τι κατατίθεται σε αυτήν αποτελεί περιουσία της και κατ΄ επέκταση περιουσία του ελληνικού κράτους.

Ως εκ τούτου δεν υφίσταται καθ’ οιονδήποτε τρόπο δυνατότητα αφαίρεσης και διάθεσης σε τρίτους -έστω και υπαλλήλους της ΕΒΕ – των τεκμηρίων, που έχουν κατατεθεί σ΄ αυτήν. Είναι απορίας άξιον επομένως, πώς το συγκεκριμένο στέλεχος επέτρεψε αυτήν την ενέργεια, παρ΄ ότι όφειλε να γνωρίζει ότι αντίκειται με τον νόμο.

Ερωτηματικά εξάλλου, διατυπώνονται αναφορικά και με την πιθανότητα «επανάληψης» σε παλαιότερο χρόνο παρόμοιας ενέργειας ως ένα είδος «εθιμικής» πράξης, που είναι άγνωστο, πώς μπορεί να «καθιερώθηκε» αλλά και πώς αιτιολογήθηκε… Ενώ, αν όντως έχει συμβεί αυτό, το ερώτημα επεκτείνεται στον αριθμό και το είδος των βιβλίων (ή άλλων) που μπορεί να έχουν παραχωρηθεί, άρα έχουν φύγει από την ΕΒΕ…

Προκήρυξη θέσης

Σε επικοινωνία πάντως, του mononews με τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου, φιλόλογο και εκπαιδευτικό κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη απαντήσεις δεν δόθηκαν, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε οποιονδήποτε σχολιασμό για το θέμα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και διοικείται από ένα επταμελές Εφορευτικό Συμβούλιο και έναν Γενικό Διευθυντή. Τη θέση αυτή κατείχε ως τον περασμένο Φεβρουάριο ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, μετά τον αδόκητο θάνατο του οποίου τοποθετήθηκε ως αναπληρώτρια διευθύντρια η κυρία Ειρήνη Παυλάκου.

Θετική εξέλιξη αποτελεί ωστόσο, η προκήρυξη από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κάλυψη της θέσης, από τις 2 Νοεμβρίου με τον χρόνο υποβολής υποψηφιοτήτων να λήγει στις 24 του μήνα.

πηγή: mononews.gr