Το πάει μέχρι τέλους ο Τσίπρας με Πολάκη: Εκτός ψηφοδελτίων και… βλέπουμε

“Προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη 2/3/2023 ώρα 17.00 στα γραφεία…” Αυτό θα ήταν ένα τυπικό μήνυμα της Κουμουνδούρου προς τα μέλη του οργάνου (εστάλη χθες το βράδυ) εάν το αντικείμενο της συνεδρίασής του δεν αφορούσε τη μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που έπειτα από μία “δύσκολη” συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα έκρινε ως ορθή και επιβεβλημένη την απόφαση του προέδρου του κόμματος “να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας”  εισηγήθηκε ομόφωνα την μη συμμετοχή του βουλευτή Χανίων στα ψηφοδέλτια.

Δύσκολη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προβλέπεται ωστόσο ακόμη πιο δύσκολη καθώς σε αυτήν θα συμμετέχει και ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης ο οποίος προφανέστατα θα αναπτύξει τη δική του θέση σε σχέση με το ενδεχόμενο εξαίρεσής του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Μάλιστα χθες σε μία από τις νεότερες αναρτήσεις του σχολίασε πως εκείνο που προέχει είναι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δείχνοντας πως αισθάνεται ακόμη ενεργό στέλεχος του κόμματος παρά την καθαίρεσή του από τον τομέα Διαφάνειας.

Να σημειωθεί ότι η Πολιτική Γραμματεία θα ψηφίσει έπειτα από συζήτηση επί της εισήγησης του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου να μην είναι ο Π. Πολάκης υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές γνωρίζοντας ότι η προοπτική αυτή βρίσκει απέναντι και ορισμένα στελέχη και μεγάλο κομμάτι της βάσης του κόμματος.

Το ενδεχόμενο της διαγραφής του βουλευτή από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και είναι και άγνωστο εάν θα τεθεί ως ερώτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος που θα συνεδριάσει μετά την Πολιτική Γραμματεία χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα να γίνει απλώς μία επίπληξη/σύσταση προς το στέλεχος του κόμματος.

Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την οποία γνωστοποιείται η παραπομπή του θέματος Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία, δηλαδή στο όργανο στο οποίο ο βουλευτής έλεγε πως “θα τα πούμε όλα” τονίζεται μεταξύ άλλων: “Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος, πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου.Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα.Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις. Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και απαιτεί να μην δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο. Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη”.

 

Η χθεσινή πρώτη παρέμβαση Τσίπρα

Αξίζει να επισημανθεί πως στην πρώτη του δημόσια αναφορά στο θέμα Πολάκη  ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας  στο συνέδριο του “Πρώτου Θέματος” για την υγεία είπε ότι ο Π. Πολάκης “παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τον λόγο τού ότι ανήρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες δικές μας θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κράτους, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των θεσμών”. Πρόσθεσε με νόημα πως “ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει, ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να δημιουργήσει, για να χτίσει δομές εμπιστοσύνης, δομές αξιοκρατίας, δομές λογοδοσίας”. Και συγχρόνως επεσήμανε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτος δικαίου και έχει χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη “δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές ούτε με λιγότερη ελευθερία λόγου και έκφρασης των δημοσιογράφων”. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως όταν κάποιος είναι υποψήφιος βουλευτής πιστεύω ότι κατεβαίνει με το σχέδιο και με τις προτάσεις του κόμματός του και “βεβαίως είναι άλλο να απαντάει σε συνεντεύξεις τις οποίες γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι είχα κάνει εγώ την ίδια μέρα και έχω καταθέσει τις προτάσεις και τις θέσεις μου”. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δύο από τους κύριους λόγους της παραπομπής Πολάκη συνδέονται με το γεγονός πως παρουσίασε ως θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ παραμονές εκλογές, προσωπικές του προτάσεις για τους θεσμούς και συγχρόνως πως επί της ουσίας απάντησε στα λεγόμενα του ίδιου του προέδρου του κόμματος καταθέτοντας μία άλλη δική του γραμμή.

πηγή: Βούλα Κεχαγιά / ethnos.gr