Ζέτα Δούκα: “Tο Παρίσι είναι η αγαπημένη μου πόλη!”

Tο Παρίσι είναι η αγαπημένη μου πόλη! Είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, μαζί με το Μπουένος Άιρες που μπήκε στο παιχνίδι πριν 3 χρόνια, στο οποίο θα μπορούσα να φανταστώ να διαμένω ευχαρίστως μόνιμα. Βέβαια, η αγάπη αυτή έχει ξεκινήσει από τα σχολικά μου χρόνια, όταν μάθαινα βήμα-βήμα, όλα τα φανερά και τα μυστικά της υπέροχης γαλλικής γλώσσας μέσα από την -καταγεγραμμένη στα βιβλία -ζωή της όμορφης αυτής πόλης, στην Ελληνογαλλική σχολή St. Joseph (μ’ άρεσε πολύ το «Paris, j’ aime» γι’ αυτό και το δανείστηκα ως τίτλο στο σημερινό κείμενό μου!).

Έχοντας, λοιπόν, σχεδόν 7 χρόνια να πάω, αποφάσισα να περάσω τα φετινά μου γενέθλια μου εκεί, αποτίοντας φόρο τιμής και ξεκινώντας έτσι έναν ακόμα χρόνο από τη ζωή μου, κάπου που γουστάρω πραγματικά, ξεφεύγοντας από την ελληνική πραγματικότητα. Έκλεισα εισιτήρια 2 μήνες νωρίτερα, τακτοποίησα δουλειές και παιδί για ένα τριήμερο και πήρα τον αγαπημένο μου να του δείξω το Παρίσι μου.

Δεν θα επι-μείνω στα τετριμμένα που λέγονται σχετικά με τη μεγαλοπρέπεια και την αισθητική του, ούτε στην αίγλη που αισθάνεται κάποιος κάνοντας απλώς μια βολτίτσα σε οποιαδήποτε πλατεία του. Θα αναφέρω απλώς ότι είναι μια πόλη που συνεχώς μεταβάλλεται, ζει έντονα (πέσαμε πάνω και στην πορεία λόγω επιβολής νέων φόρων και αύξησης της τιμής του πετρελαίου όπου γινόταν «το σώσε» στους δρόμους!), προτείνει νέα ενδιαφέροντα πράγματα και μέρη και έχει μια ποιότητα στην προσφορά υπηρεσιών της, όχι μόνο ως στάση ζωής αλλά ως κουλτούρα βαθειά ριζωμένη στα γονίδιά της.

Και είναι ερωτική! Πολύ ερωτική… Σε σημείο που δεν γίνεται να ξεφύγεις!

Φυσικά, αποτελεί top προορισμό για τις γιορτές και πολλοί ήδη προγραμματίζουν να τις περάσουν εκεί. Γι’ αυτούς, λοιπόν, αλλά και για όσους ακόμα ψάχνονται, έχω καταγράψει αυτά που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση αυτό το τριήμερο (ζώντας ή ονειρεύοντάς τα), για να δελεάσω την απόφασή τους.

  • Ο στολισμός της κοσμοπολίτικης και πανάκριβης Rue Saint-Honoré και της Place Vendome (ιδίως η βιτρίνα του Louis Vuitton, έργο τέχνης!) καθώς και το πελώριο δέντρο των Galleries Lafayette.
  • Το εστιατόριο Monsieur Bleu (φανταστικό tartare λαβράκι και tataki τόνου), με φάτσα τον πάντα καταπληκτικά φωτισμένο Πύργο του Άιφελ, ο οποίος αναβοσβήνει επιπλέον για λίγα λεπτά ανά ώρα σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο…

  • Το φημισμένο διεθνώς Beefbar, το οποίο προσγειώθηκε προσφάτως και στο Παρίσι για τους λάτρεις του κρέατος (το μοσχάρι Kobe δίνει και παίρνει!)
  • Η παράσταση Fashion Freak Show του αγαπημένου διάσημου-και φιλέλληνα- σχεδιαστή Jean-Paul Gaultier, στα ονομαστά Folies Bergère (προσοχή, μέχρι 30/12!).
  • Η έκθεση – φόρος τιμής στον αποθανόντα εδώ και 9(!) χρόνια Michael Jackson, με τίτλο On the wall, στο Grand Palais (23/11-14/2).

  • Το αίθριο του ξενοδοχείου Costes για καφέ, γεύμα ή δείπνο. Σταθερή αξία!

  • Τα macarons του Ladurée και οι σοκολάτες του Fauchon και του Michalak. 

  • Τα κομμωτήρια Coiff1rst σε πολλά σημεία της πόλης, με θέα που κόβει την ανάσα και διακόσμηση αναγεννησιακού στυλ, που και τα μαλλιά να μη βγουν καλά, θα έχεις περάσει τέλεια…

Ακόμα όμως και τίποτα από αυτά να μην δεις ή δοκιμάσεις, βολτάροντας απλώς χωρίς προορισμό και σκοπό, θα γεμίσεις τόσο πολύ τις μπαταρίες της καλαισθησίας σου, που θα είναι σαν τα έχεις κάνει όλα! Αξίζει τον κόπο (και τα χρήματα) και με το παραπάνω!!!

Καλό ταξίδι, λοιπόν, και au revoir Paris… Je t’ adore!!

Zέτα

*Υ.Γ. Θέλω να αναφέρω τους νέους μου φίλους Philippe, Celia, Πέτρο, Νασίτα και Νίκο, οι οποίοι έκαναν τις ημέρες και -ιδίως- τη νύχτα των γενεθλίων μου, πολύ πιο όμορφες. Merci pour tout!!!

Συντάκτης: Ζέτα Δούκα
πηγή: all4z.gr