Αλέκος Τζανετάκος: O καρπαζοεισπράκτορας

Γνωστός ως παιδί της καρπαζιάς, της τρέλας, των νιάτων, καμιά φορά και ο αφελής της παρέας, ο ατίθασος νεαρός που όλη την ώρα χόρευε, γέλαγε…Αυτός είναι ο Αλέκος Τζανετάκος. 
Ο Αλέκος Τζανετάκος γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1937 στα Μανιάτικα,

μια φτωχογειτονιά του Πειραιά. Μεγαλωμένος από μια οικογένεια με πέντε παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν αγόρι, ο Αλέκος Τζανετάκος, ορφανός από πατέρα, από πολύ μικρή ηλικία, μεγάλωσε με στερήσεις και φτώχεια. Χρειάστηκε από μικρή ηλικία να δουλέψει για να συντηρήσει την οικογένειά του. Τρεις από τις αδερφές του ασχολήθηκαν πριν από τον Αλέκο Τζανετάκο με τον καλλιτεχνικό χώρο και για την ακρίβεια με τον χορό, γνωστές ως Τζάνετ Σίστερς. Έκανε οποιαδήποτε δουλειά προκειμένου να συντηρηθεί κι αυτός και οι δικοί του. Το σφουγγάρισμα αυλών και η μεταλλουργία είναι μερικές από τις δουλείες, οι οποίες πέρασαν από τα χέρια του. Αλέκος Τζανετάκος τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο στον Πειραιά προκειμένου να δουλεύει την ημέρα. Παρ’ όλες, όμως, τις ατυχίες της ζωής που δοκίμασε δεν έχασε ποτέ το χαμόγελο και την αισιοδοξία του, αναφέρουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά.

Βλέποντας τις απολαβές που είχε ο καλλιτεχνικός χώρος

αποφάσισε να εργαστεί ως ηθοποιός και για βιοποριστικούς λόγους ξεκίνησε την πρώτη του επαφή με τον κόσμο αυτόν. Έτσι, λοιπόν, σπούδασε υποκριτική στην Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και στην σχολή κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου. Το 1956 έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη στην ταινία: «Η αρπαγή της Περσεφόνης» κι αργότερα ο Αλέκος Τζανετάκος παίζει και σ’ άλλες ταινίες όπως: «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Ο Ηλίας του 16 αι.», «Ο τρελοπενηντάρης», «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η νεράϊδα και το παλληκάρι», «Κάτι να καίει», «Ένα κορίτσι για δύο», «Κορίτσια για φίλημα», «Ο μπαμπάς μου ο τέντυ μπόϊς», «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», «Ο τρελός τα έχει 400» κ.α. Την δεκαετία του ’60, ο Αλέκος Τζανετάκος υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Φίνος Φιλμ και η καριέρα του εκτοξεύτηκε στα ύψη με το παράπονο, όμως, πως ποτέ δεν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έπαιξε δίπλα μαζί με μεγάλους ηθοποιούς,

όπως: Λάμπρος Κωσταντάρας, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκος Σταυρίδη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Δέσποινα Στυλιανοπούλου- σε κωμικούς ρόλους, κυρίως. Έχουμε συνηθίσει τον Αλέκο Τζανετάκο σαν έναν αιώνιο έφηβο- ζευγάρι με την Κατερίνα Γώγου, τις περισσότερες φορές.

 

Αργότερα στράφηκε και στο θέατρο

όπου έπαιξε με τον Θανάση Βέγγο και την Σμαρούλα Γιούλη και έκανε μια τεράστια επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η πρώτη φορά που έπαιξε στο θέατρο ήταν το 1957 στο έργο: «Οι δικοί μας άνθρωποι» με τους παραπάνω ηθοποιούς. Ο Αλέκος Τζανετάκος κατάφερε ν’ αποκτήσει δικό του θίασο το 1985. Με τον καιρό και βλέποντας το σταρ σύστεμ άρχισε να το σιχαίνεται, μοναχικός άνθρωπος, καθώς ήταν, αποχώρησε απ’ αυτό και στράφηκε προς την συγγραφή σεναρίων για βιντεοταινίες όπου και πρωταγωνιστούσε. Τα λεφτά που είχε βγάλει όλα αυτά τα χρόνια ο Αλέκος Τζανετάκος δεν τα σκόρπισε και τον έφτασαν να ζήσει μια ζωή αξιοπρεπώς όταν αποτραβήχτηκε από την δημοσιότητα.

Οι μεγάλες αγάπες του Αλέκου Τζανετάκου ήταν

οι γυναίκες, τα αυτοκίνητα και οι μηχανές. Γάμο δεν έκανε ποτέ, ωστόσο, αρραβωνιάστηκε 17 φορές. Αρκετές φορές διακρίθηκε σε διαγωνισμούς αυτοκινήτων και μηχανών συμμετέχοντας σε πρωταθλήματα αποσπώντας, μάλιστα, και νίκες.

Στις 11 Απριλίου του 2000,

ο Αλέκος Τζανετάκος έφυγε από την ζωή, και πήγε να συναντήσει τους άλλους μεγάλους ηθοποιούς στην γειτονιά των αγγέλων, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στην Αθήνα από καρδιακή προσβολή, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

πηγή: Πολυξένη Ζαρκαδούλα / maxmag.gr