Ηλιούπολη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Συρία και το γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή μας

Εκδήλωση με θέμα τα όσα γίνονται στη Συρία και την γενικότερη γεωπολιτική τους προέκταση αλλά και τον άμεσο αντίκτυπο που έχουν στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (12/11) στο θέατρο του Δημαρχιακού μεγάρου Ηλιούπολης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιούπολης.

Ομιλητές ήταν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Κώστας Δουζίνας και οι Δημοσιογράφοι Πέτρος Παπακωνσταντίνου και Πάνος Χαρίτος. Σύντομο χαιρετισμό και ομιλία για το θέμα έκανε και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, τονίζοντας τη σημασία του.

Ο  κ. Χαρίτος, που ξεκίνησε πρώτος την ομιλία του, ενώ είχε και ρόλο συντονιστή, αναφέρθηκε στην Τουρκία,τον «γίγαντα με τα πήλινα οικονομικά πόδια» με βάση την πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν σε αυτόν τον τομέα, την κοινωνική και εθνοτική διαστρωμάτωση στη γείτονα και τις προεκτάσεις μιας πολιτικής ηγεμονισμού στην Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με το αφήγημα του Τούρκου προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της Συρίας με βάση τα συμφέροντα και τις γεωπολιτικές στρατηγικές που την έχουν ιστορικά καταστήσει βασικό σημείο παιχνιδιών πολέμου και ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Επίσης αναφέρθηκε στο καθεστώς Άσαντ, πατέρα και υιού, στην αντιμετώπιση των Κούρδων από το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, την Ρωσική πλέον κυριαρχία στην περιοχή και στις σχέσεις Τουρκίας – ISIS στο πρόσφατο παρελθόν.

Ακολούθως ο κ. Δουζίνας αναφέρθηκε στη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή από το μακρινό 1975 με τον Κίσινγκερ και την απόσυρση των ΗΠΑ, την πολιτική απομονωτισμού του  Τράμπ, με φόντο την μείωση του κόστους διατήρησης στρατευμάτων σε Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν  και τις διαφωνίες που υπάρχουν για αυτές τις αποφάσεις μέσα στην κυβέρνησή του, τον Λευκό Οίκο και σε πρώην στενούς του συνεργάτες. Επίσης αναφέρθηκε στις αστείες κυρώσεις των ΗΠΑ και τις «απαλές» της Ε.Ε. στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και για τα όσα κάνει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη γενικότερη συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει ο Ερντογάν μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για να εξελιχθεί  η Τουρκία από μια περιφερειακή σε μεγάλη δύναμη. Πρώτος στόχος του Ερντογάν όπως είπε είναι το 2023, που είναι η επέτειος ίδρυσης από τον Κεμάλ του νεοτουρκικού κράτους,  η Τουρκία να έχει γίνει η 10η δύναμη στον κόσμο τόσο οικονομικά, όσο και στρατιωτικά, το 2053 που συμπληρώνονται 600 χρόνια από την άλωση της πόλης να έχει φθάσει στην 5η θέση και το 2071, που είναι η επέτειος των χιλίων χρόνων από την μάχη του Μάντζικερτ,  να είναι η μια από τις δύο υπερδυνάμεις που θα υπάρχουν στον κόσμο. Αυτός, τόνισε, είναι ο μεγαλοιδεατισμός του Ερντογάν που από το 2011 και μετά όταν εκδηλώθηκε το φαινόμενο της Αραβικής άνοιξης, έβαλε στόχο, μαζί με το Κατάρ, την τοποθέτηση κυβερνήσεων «αδελφών μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο, όπου απέτυχε, στη Συρία όπου και πάλι απέτυχε, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια στην διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη. Πρόσθεσε όμως ότι τα όποια ωφέλη έχει αποκομίσει η Τουρκία στη Συρία εξαρτώνται αποκλειστικά πλέον από τους Ρώσους.

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι τέσσερις ομιλητές συμφώνησαν ότι αναμένονται εξελίξεις στην περιοχή και για τις οποίες η χώρα μας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη καθώς αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο σύνορο της ειρήνης πριν από την διολισθαίνουσα στον πόλεμο ευρύτερη περιοχή στα ανατολικά της.

πηγή: dday.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ