ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Η βιολογική αγορά ξανά στην πλατεία Π.Π. Γερμανού (ικα)

Από την Τετάρτη 16/10/2019 η Βιολογική Αγορά Ηλιούπολης μεταφέρεται από τα Πολυκλαδικά, στο γνωστό οικόπεδο της Πλατείας Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Η αγορά θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη απόγευμα με ωράριο:
•Χειμερινό : 14.30 έως 17.30 και
•Θερινό : 16.00 έως 19.30.

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αττικής θα φροντίζει για την ομαλή κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων κατά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς, την καθαριότητα μετά το τέλος της και θα προμηθεύει κάθε εβδομάδα το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου με τυποποιημένα προϊόντα παντοπωλείου.

Η μετακίνηση της βιολογικής αγοράς κρίθηκε αναγκαία λόγω των προβλημάτων, που διαπιστώθηκαν από την έως τώρα διεξαγωγή της στην οδό Παπαναστασίου επειδή:
•Είναι είσοδος της πόλης.
•Δημιουργείται μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα με άμεσο κίνδυνο ατυχήματος.
•Υπάρχουν πολλά παράπονα δημοτών για την καθαριότητα μετά το τέλος της αγοράς.
•Η είσοδος-έξοδος των μαθητών στα σχολεία πραγματοποιείται με πολλά εμπόδια.
•Διαμαρτύρονται γονείς και εκπαιδευτικοί.

Την Τετάρτη 9/10/2019 η Βιολογική Αγορά θα λειτουργήσει κανονικά στην παλαιά της θέση στα Πολυκλαδικά.

Η Ιστορία

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Αγορών Βιοκαλλιεργητών που επιτρέπουν την απευθείας διάθεση βιολογικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε είκοσι οχτώ (28) Δήμους της Αττικής και αριθμεί περισσότερα από διακόσια μέλη – βιοκαλλιεργητές από όλη την Ελλάδα, εξυπηρετώντας περισσότερους από δέκα χιλιάδες καταναλωτές.

Οι Αγορές των Βιοκαλλιεργητών λειτουργούν από το 1994 από τους Συλλόγους των Βιοκαλλιεργητών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους καταναλωτές και τους αρμόδιους φορείς ελέγχου για τη βιολογική γεωργία.

Στις αγορές συμμετέχουν αμιγώς βιοκαλλιεργητές που πωλούν τα ιδίας παραγωγής πιστοποιημένα προϊόντα τους, πρωτογενή ή μεταποιημένα. Η συμμετοχή αγροτών μερικής απασχόλησης και μεταποιητών που χρησιμοποιούν βασικές πρώτες ύλες ιδίας παραγωγής επιτρέπεται.

Οι αγορές οργανώνονται και λειτουργούν με Κανονισμό Λειτουργίας με βάση τον όποιο έχει εκπονηθεί το Σχέδιο Προτύπου ΕΛΟΤ 1428 «Αγορές Βιοκαλλιεργητών: Απαιτήσεις Λειτουργίας» , το οποίο υιοθετήθηκε από το ΥΠΑΑΤ και προβλέπεται στην επερχόμενη ΚΥΑ για τις Αγορές Παραγωγών (Farmers Markets).

Μέσα από τις αγορές οι βιοκαλλιεργητές αναπτύσσουν δράσεις σε συνεργασία με κοινωνικούς και δημόσιους φορείς, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του χορηγικού προγράμματος «ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ», όπου εβδομαδιαία χορηγούνται βιολογικά προϊόντα στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων Ιλίου, Π.Φαλήρου, Αγίας Βαρβάρας, Ν. Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και των κοινωνικών παντοπωλείων και μαγειρίων καθώς και οι επισκέψεις από σχολεία των δήμων στα βιολογικά αγροκτήματα.