Στιβ Μακ Κουίν: η επιτομή τού cool

Ο Στιβ Μακ Κουίν έζησε λίγα χρόνια, μόλις 50 ( 1930-1980 ), παρ’όλα αυτά κατόρθωσε να αφήσει ένα ανεξίτηλο στίγμα στον κινηματογράφο. Και σχετικά πολλές ταινίες γύρισε, και ερμηνείες δυνατές έδωσε αλλά και ο τρόπος που έζησε τη ζωή του τον κατέταξε σε ένα από τα είδωλα του Χόλιγουντ. 

Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος The king of cool που τού αποδόθηκε, κυρίως για την άνεση με την οποία εμφανιζόταν να στέκεται απέναντι στον φακό αλλά και την κάθε δυσκολία.

Εμβληματικές έχουν μείνει οι εικόνες του με το δερμάτινο τζάκετ, με τις μηχανές και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που λάτρευε ενώ έπαιρνε μέρος και σε αγώνες. Όπως λάτρευε και τις γυναίκες, “προλαβαίνοντας, παρά τη σύντομη ζωή του, να παντρευτεί τρεις φορές

Ένας αρρενωπός πρωταγωνιστής, ένας πιο brutal Πολ Νιούμαν, πάντοτε όμως στυλάτος και γοητευτικός. 

Δύο από τις πιο εμβληματικές ταινίες του είναι Η υπόθεση Τόμας Κράουν και ο Πεταλούδας. Στην πρώτη είναι ένας δισεκατομμυριούχος ο οποίος, περισσότερο επειδή βαριέται τη μονοντονία, διοργανώνει την τέλεια ληστεία. Στα ίχνη του βρίσκεται η γοητευτική Φαίη Νταναγουέι, η οποία έχει περίπου καταλήξει στο ότι αυτός είναι ο εγκέφαλος της όλης ιστορίας και προσπαθεί να τον παγιδεύσει. Ενδεχομένως όμως τελικά να -παγιδεύεται και η ίδια από την γοητεία του σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ σαγήνης.

Η σκηνή όπου οι δυό τους παίζουν μια παρτίδα σκάκι θεωρήθηκε από τις πιο αισθησιακές στην ιστορία του κινηματογράφου, χωρίς να ακούγεται ή να συμβαίνει κάτι το κραυγαλέο, απλώς από την εξαιρετικά ερωτική ατμόσφαιρα που επικρατεί και την μεταξύ τους χημεία, όπως αυτή αποτυπώνεται στον φακό ( η ταινία γνώρισε κι ένα ριμέικ τα επόμενα χρόνια, μάλλον αδύναμο ).

Εκεί όμως που έδωσε τα ρέστα του ήταν στον Πεταλούδα, συμπρωταγωνιστώντας με τον Ντάστιν Χόφμαν. Ο Μακ Κουίν είναι ο Papillon, εξαιτίας του τεράστιου τατουάζ πεταλούδας που έχει στο στήθος του. Καταδικασμένος για έναν φόνο που δεν έκανε αλλά προικισμένος με μια ατέρμονη αίσθηση επιβίωσης και αγωνιστικότητας, δε σταματά λεπτό να σχεδιάζει την -επόμενη κάθε φορά- απόδρασή του. Μέχρι στο τέλος να τα καταφέρει, ύστερα από πολλά χρόνια ατελείωτων περιπετειών και ταλαιπωρίας.

Όσο κι αν πολλοί χαρακτηρισμοί στην ποπ κουλτούρα εμπίπτουν στο πεδίο του “κλισέ”, η αλήθεια είναι ότι ο Στιβ Μακ Κουίν πραγματικά υπήρξε ένα αρσενικό πρότυπο που, ακόμη και σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, δεν έχει χάσει σχεδόν τίποτε από την δυνατή του λάμψη…

πηγή: poplike.gr