Τι συμβαίνει με την ανακατασκευή της εκκλησίας του προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη?

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από μερίδα κατοίκων της Ηλιούπολης, με αφορμή τις εργασίες επαναδόμησης του ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία  στην περιοχή των «Αστυνομικών».

Το θέμα έφερε πρώτος στο φως της δημοσιότητας ο Άγγελος Κάνδηλας μέσα από το προσωπικό του blog « Ενεργοί Πολίτες Ηλιούπολης », με φωτορεπορτάζ που απεικόνιζε εκτεταμένες εργασίες πλήρους ανακατασκευής του άλλοτε μικρού ναού. Η παρεμβάσεις στον ιερό ναό φαίνεται να είναι μεγάλες, καθώς το άλλοτε ξωκλήσι μεταμορφώνεται σταδιακά σε έναν κανονικό ναό, με μέγεθος τουλάχιστον διπλάσιο του αρχικού.

Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι έντονες, και αφορούν κυρίως το μέγεθος της παρέμβασης και μάλιστα εντός της Β’ Ζώνης του Υμηττού όπου βρίσκεται ο ιερός ναός, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, επισκευή η κατασκευή σε όλο το εύρος της συγκεκριμένης ζώνης, Ωστόσο, νομική πηγή αναφέρει στο ilioupolinews.gr πως υπάρχει ένα ανοικτό «παραθυράκι» στην ελληνική νομοθεσία, που επιτρέπει οικοδομικές εργασίες εντός δασικών ζωνών. Πρόκειται για τον νόμο 4315/2014, ο οποίος στο άρθρο 47 παράγραφος 5, τροποποιεί τον νόμο 998/1979 και ορίζει σαφώς πως «Στις δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και ελλείψει αυτών στις δασικές εκτάσεις των κατηγοριών γ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 και των κατηγοριών β΄, γ΄, στ΄ και ζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4του παρόντος νόμου, επιτρέπεται η επέμβαση για την κατασκευή ιερών ναών και παντός είδους μονών, μετοχίων αυτών ή ησυχαστηρίων».

Το ilioupolinews.gr προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με το Δασαρχείο Πεντέλης για να διασταυρώσει τις πληροφορίες, ωστόσο κανείς δεν απαντούσε στα τηλέφωνα σε ώρες γραφείου επί 3 συνεχείς ημέρες.

Πηγές από το Δημαρχείο αναφέρουν πως ο κ. Χατζηδάκης έχει επικοινωνήσει προσωπικά με το ιερέα του Ι.Ν Προφήτη Ηλία πατέρα Στυλιανό Καρπαθίου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι εργασίες έχουν όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις οι οποίες θα προσκομισθούν άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ενώ εκκρεμεί και μία συνάντηση του ιερέα με τον νέο Δήμαρχο.

ilioupolinews.gr


Δύο μέτρα και δύο σταθμά για το δασαρχείο, στον Προφήτη Ηλία της Ηλιούπολης…;

Στραβά μάτια.. νύχτα λέει κάποιοι χτίζουν..;
Κάποιοι αποφάσισαν να επεκτείνουν ένα ξωκλήσι ,το ξωκλήσι της νιότης μας ,το ξωκλήσι σύμβολο του βουνού μας γιατί άραγε…;
Ποιος , τι, γιατί .. ποιοι δεν τηρούν τους νόμους…;
Ούτε καρφί δεν αφήνει να μπει το δασαρχείο..κανονικά. Πήραν άδεια από που …;
Η Δημοτική Κίνηση Ηλίου-πόλις, Ανθρώπινη πόλη με τον Χρήστο Κοκκοτινη έκαναν σχετικά ερώτηση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Περιμένουμε απάντηση .

ilioupolisonline.gr


πηγές: energoipolitesilioupolites.blogspot.com, ilioupolinews.gr, ilioupolisonline.gr